Fájlalja a fejberúgást Hoppál Péter

Hoppál Péter ma sincs humoránál. Most az a baja, hogy Bajnai Gordon posztolni merészelt egy mém-válogatást. Így járhat, aki a vezéren mer gúnyolódni.

Úgy látszik, a konzervatívok még nem igazán éreztek rá az internetes mémek ízére: vagy nem értik a műfajt - a Magyar Nemzet cikke alapján erre gyanakodnánk -, vagy úgy vannak vele, mint Kádár elvtárs: értik ők, csak nem szeretik. Főleg nem kampányban.

A történet azzal kezdődött, hogy Bajnai Gordon stábja úgy gondolta, Orbán Viktort saját pályáján kell megverni: a focipályán. Ezért egy olyan kampányvideót készítettek - "Meg kell védenünk Magyarországot a Fidesz öngóljaitól is" címmel -, amelyen Bajnai lassított felvételen, vetődve véd ki egy focilabdát, majd visszarúgja.

A videót keddig több mint 40 ezren nézték meg, és hamar mém lett belőlet. A vírus a Tumblr mikroblog hálózaton terjedt el, animált GIF-ek formájában. Az egyikben a Szomszédok egyik jelenetére montírozták Bajnait, mintha egy házból zuhanna ki, egy másik feldolgozásban az Együtt-PM vezetője delfinekkel úszik. Egy kevésbé barátságos verzió az egyik "ős-mém", az internet alighanem legidegesítőbb jelensége: a Nyan Cat mintájára készült, csak itt a cica helyett Bajnai hátsójából jön ki a szivárvány (vagy az a meghajtás - ízlés kérdése). A magyar netezők egyik kedvelt politikai toposza, az Orbán-korona is előkerült, amit természetesen Bajnai Gordon "véd ki", mielőtt vezérünk fejére hullana. Szarvas blogján található egy másik remekmű, itt egy meccsről tudósító riporter talál fejbe Bajnai labdája.

Mindezt még megbocsájtotta volna a kormányoldal, de hogy Orbán Viktor fejével focizzon Bajnai, azt már nem tűrhették (különösen, hogy ezt a tavalyi szobordöntögetős akcióval együtt már komplett fejvadász-sztoriként lehetett tálalni).Az Y-Generáció blog mémválogatásában szereplő 9 darab alkotás közül ezen az egyen akadt ki a Fidesz, pontosabban azon, hogy Bajnai a Facebookon posztolta a válogatást (tehát nem az Orbán-fejes GIF-et, hanem az egész galériát), "Köszönöm a mémipari munkásoknak! Csodálatos válogatás" megjegyzéssel.

Ezt már Hoppál Péter sem hagyhatta szó nélkül, aki külön sajtótájékoztatót rittyentett, hogy a Magyar Nemzet cikkére "reagálhasson". A Fidesz szóvivőjének szavait - az MTI szorgos tudósítójának jóvoltából - szó szerint közöljük (külön kiemelve a legordítóbb csúsztatásokat):

A Fidesz szóvivője szerint a "bukott baloldal" nem tanul a hibáiból, sem a szereplők, sem a politika, sem pedig a stílus nem változik náluk. Hoppál Péter ezt azzal kapcsolatban jelentette ki keddi budapesti sajtótájékoztatóján, hogy - ismertetése szerint - egy Bajnai Gordon által az interneten megosztott mémen az látszik, amint a volt miniszterelnök Orbán Viktor kormányfő fejével focizik. A Fidesz szóvivője megjegyezte, az Együtt-PM szövetség vezetője bejegyzésében állítólag csodálatosnak minősítette a mémet. Értékelése szerint "ez az agresszív, szélsőséges, erőszakos stílus nincs ínyére a magyar embereknek", e szélsőséges stílus veszélyes Magyarországra.

Hoppál Péter felidézte a tavalyi szobordöntési akciót is, amikor "Bajnai Gordon és szövetségesei" ledöntöttek egy Orbán Viktort ábrázoló hungarocellszobrot, majd lefejezték, késsel döfködték és rugdosták a fejét. Később pedig Bajnai Gordon úgy tett, mintha ott sem lett volna ezen a rendezvényen - tette hozzá a kormánypárt szóvivője. (Bajnai amúgy nehezen tehetett volna úgy, mintha ott sem lett volna a Szolidaritás rendezvényén, tekintve, hogy beszédet mondott, amikor Orbán hungarocell szobrát felavatták, majd ledöntötték. A szobor darabjait tüntetők a Terror Házához cipelték, és ott kezdték rugdosni - itt már Bajnai nem volt jelen. Utóbb azt nyilatkozta, a performansz messze van az ízlésétől és habitusától, ha tudott volna előre a fejhordozásról, akkor lebeszélte volna a szervezőket.)

Véleménye szerint úgy tűnik, "az elfojtott agressziót, elfojtott gyűlöletet (...) változatlanul sem sikerült levetkőznie Bajnai Gordonnak és a baloldalnak, és legszívesebben újra Orbán Viktor fejével fociznának, azt rugdosnák". Hoppál Péter szavai szerint a most vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson az embereknek ismét alkalmuk lesz nemet mondani erre a szélsőséges magatartásra.

Abba már belegondolni is rémes, hogy ha a Fidesz ennyire kiakadt az Orbán-fejes mémen,  akkor vajon mit szólnának ezekhez. Lehet, hogy ezért ragaszkodnak annyira a tényleges életfogytiglanhoz?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.