Orbán egy kicsit eltévedt a virágoskertben

Orbán Viktor szerint a református hagyományban az iskolákat az „anyaszentegyház virágoskertjének” nevezik. Bizonyára így van, de a viszonylag sok információ tárhelyéül szolgáló internet nem tud róla.
Több évtized kényszerszünet után mára újraéledt az egyházi iskolarendszer – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Kunszentmiklóson a református templomban, a helyi református gimnázium felújítása és bővítése alkalmából tartott avatóünnepségen. Hangsúlyozta, hogy 2010-ben, a szóhasználata szerint „nemzeti" kormány hivatalba lépésének évében Magyarországon az óvodától a középiskoláig 119 ezer fiatal tanult egyházi iskolában. Számuk 2014-re 195 ezerre nőtt.
Balog és Orbán 2012-ben. Ó, testvér, merre visz az utad?
Balog és Orbán 2012-ben. Ó, testvér, merre visz az utad?
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Annak érzékeltetésére, hogy milyen fontos szerepet tölt be az egyházi iskolarendszer, a kormányfő közölte: nem véletlenül nevezik a református hagyományban az iskolákat az anyaszentegyház virágoskertjének.

Nincs okunk kétségbe vonni, hogy a református hagyományban Orbán állításának megfelelően így emlegetik az iskolákat, ám be kell vallanunk, eddig nem volt szerencsénk találkozni ezzel a plasztikusan szép kifejezéssel.

Próbáltunk többet megtudni, beírtuk hát a közismert netes keresőbe, hogy az „anyaszentegyház virágoskertje", de a szomorú valóság az, hogy Orbán beszédén kívül mindösszesen egyetlen találatra bukkantunk, a keresett kifejezés egyedül Balog Zoltán honlapján szerepelt. A miniszter Szatmárnémetiben, szintén a helyi református gimnázium felújítási ünnepségén szólalt fel. Nála azonban az anyaszentegyház virágoskertje nem általában az iskolák metaforájaként szerepelt, hanem csak egy intézmény megjelöléseként.

A legjobb az lesz, ha szó szerint idézzük magát Balog Zoltánt:

„Én a Debreceni Kollégiumban tanultam, és a Debreceni Kollégiumot úgy hívták, hogy az anyaszentegyház virágoskertje. Emlékszem, az igazgatónk azt mondta, csak azért nem hívták zöldségeskertnek, nehogy bárki káposztafejekkel keverje össze a diákságot, vagy éppen zöldségeket beszéljen a katedráról."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.