Orbán dönthet az egyetemi helytartókról

Még júliusban megjelennek az Emmi pályázatai az egyetemi kancellári posztokra – tudta meg a tárcától az Index. A lap szerint a konkrét személyekről egy, a miniszterénél magasabb szinten döntenek majd. Vagyis Orbán Viktor fogja kiválasztani a kormány „helytartóit”.
A portál cikke szerint harminc állami egyetem és főiskola gazdasági vezetésére kell megtalálni a kancellárokat, akik az eddigi gazdasági igazgatóknál sokkal nagyobb jogkörrel bírva, a fenntartó állam tulajdonosi érdekeit képviselik majd. A pályázatokat még ebben a hónapban kiírja az az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és még a nyáron elbírálják azokat, hogy szeptember elsején már hivatalba léphessenek a kiválasztott jelöltek.

A kancellárok kiválasztásába az egyetemeknek semmilyen beleszólása nincs, és mivel a munkáltatójuk az Emmi vezetője, semmilyen módon nem nyúlhatnak hozzá. Az Index kormányzati forrásai szerint a kancellárokról egy helyen, a miniszterénél magasabb szinten döntenek, és jó eséllyel Balog Zoltán sem tudja jelenleg, kik lesznek a kiválasztottak. Az informátorok szerint Orbán Viktor szándéka az, hogy a kancellári posztokat ne osztogatásra és érdekcsoportok jutalmazására használják fel, hanem az intézmények működését tartsák rendben.

Az Indexnek nyilatkozó egyetemi vezető szerint a tudományos tevékenységet is alássa, ha nem harmonikus a viszony a rektor és a kancellár között. A kutatók főnöke az előbbi, a kiszolgáló személyzet munkáltatója az utóbbi, és el lehet képzelni, mi történik egy vitás helyzetben. A nagyobb, külföldi egyetemekkel közösen vitt nemzetközi pályázatokban pedig a kutatásnak is komoly gazdasági tervezéssel kell bírnia, márpedig ha nem működik zökkenőmentesen az együttműködés a kancellárral, abból nemzetközi botrány is lehet a projektek ellehetetlenülése miatt. 
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.