Orbán: Brüsszel még nem fogadta el a magyar földtörvényt

A mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Gödöllőn, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tisztújító küldöttgyűlésén.
Orbán Viktor a Szent István Egyetemen tartott rendezvényen hangsúlyozta: az elmúlt négy évben a kormánynak sikerült megvédenie a magyar földet. Brüsszelben azonban még nem fogadták el az új magyar földtörvényt - jelezte a kormányfő, aki - mint mondta - ezután is ragaszkodni fog ahhoz, hogy Magyarországnak csak olyan földtörvénye legyen, amely lehetővé teszi a termőföld nemzeti hatáskörben tartását és a spekulánsok kiszűrését.

A miniszterelnöka birtokpolitikájukkal kapcsolatban egyértelművé tette: a termőföld 80 százalékának kis- és középbirtokosoknál kell lennie, és csak a fennmaradó 20 százalék lehet nagybirtok. Azt is hozzátette, "vita ide, vita oda, a tény az, hogy négy év alatt megtízszereződött az állami földet használók száma, és ez a lényeg".

Nagy kérdésnek nevezte, van-e elég bátorság ahhoz, hogy ez a 80-20-as birtokpolitikai arány a földalapú támogatások és az agrártámogatások területén is érvényes legyen. "Mi nem állunk rosszul, hogy önökben van-e elég bátorság, azt a következő hetekben el fogják dönteni" - mondta hallgatóságának. A határidő ugyanakkor rövid, augusztusban már tudatni kell a döntéseket Brüsszellel, ezért a kormány úgy tervezi, hogy a soron következő ülésén, hétfőn meg is hozza a szükséges döntéseket - közölte.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban megerősítette: kormánya támogatja, hogy a földalapú támogatások és az agrártámogatások meghatározó részét a kis- és közepes gazdaságok irányába "tereljék" - vagyis hogy 150 ezer euró fölötti összegeket ne fizessenek ki -, de mindezt úgy kell megtenni, hogy eközben átmenetileg se legyenek elbocsátások az agrárszektorban.

A támogatások ilyen arányú elosztásával kapcsolatban a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) vezetése korábban kifejtette: komoly és visszafordíthatatlan károkat okoznának a magyar agráriumban.Ezzel a legnagyobb gazdálkodók nehéz helyzetbe kerülnének, pedig ez a kör állítja elő a magyar mezőgazdasági termelés negyedét. Ráadásul a szektor foglalkoztatottainak 50 százalékát ezek alkalmazzák és a honi állatállomány közel 40 százalékát is ezek nevelik, s a szántóföldi vetőmagok közel felét ugyancsak ezek a gazdaságok állítják elő.

A MOSZ részéről korábban hangsúlyozták, ezek a gazdálkodók nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a kistérségek agráréletében. A 3000-5000 lelkes településeken, például a családi-, kis- vagy az őstermelők számára olyan szolgáltatásokat is nyújtanak, amelyeket ők maguk képtelenek lennének elvégezni. Így utóbbiak tevékenysége alighanem egyszerűen ellehetetlenülne. Ez pedig tovább rontaná a vidék népességmegtartó képességét.

 


 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.