Orbán 'bizonyságlevele' közel egymilliárd elengedéséről

Fazekas Sándor a mezőgazdaság teljesítményének jelentős növekedéséről beszélt szombaton, a kétnapos V. Agrárexpó - Kiskőrös 2014 rendezvény megnyitóján.
A vidékfejlesztési miniszter elmondta, hogy négy év alatt a magyar mezőgazdasági termelés 30 százalékkal bővült, az agrárexport pedig az elmúlt két évben történelmi rekordra, 8 milliárd euróra emelkedett.

Fazekas Sándor fontosnak nevezte, hogy "elhagytuk a 80-as évi szintet", ami a magyar mezőgazdaságnak egy kiemelkedően sikeres időszaka volt

Az erősödés, a talpra állás kétségbevonhatatlan jeleként értékelte, hogy 7 ezer új gazda lépett be a termelésbe, és 23 ezer új munkahely jött létre az Orbán-kormány idején. A kistermelők száma 5 ezerről 11 ezerre, a gazdapiacoké pedig 50-ről 117-re nőtt - tette hozzá.

Úgy véli, hogy bár a kormány előtt még sok munka van, de az egyetlen járható utat választotta ahhoz, hogy a vidéki foglalkoztatás, a gazdák jövedelmi szintje emelkedjen.

Fazekas Sándor elmondta: a magyar mezőgazdaságon belül azok száma, akik értékesítésre, közvetlen eladásra termelnek - beleértve a kistermelőket, az őstermelőket, a családi gazdálkodókat is - 55 ezerrel nőtt, s ez az élelmiszer-kínálatban jól látható. A miniszter bízik abban, hogy a 20 százalékkal növekvő agrártámogatások stabil hátteret jelentenek a jövőben.

Azt mondta, reméli, hogy a hamarosan megalakuló földbizottságok, a gazdák közösségei által létrehozandó szervezetek meg tudják védeni a magyar földet a spekulánsoktól, a tőkebefektetőktől, mert ha ők "szóhoz jutnak", a magyar gazdák nem tudnak a jövőben földet vásárolni.

Fazekas Sándor közölte, az elmúlt két évtized veszteségeit "sikerült lassanként magunk mögött hagyni". Hozzátette, jó lehetőségek nyílnak arra, hogy az ország visszahódítsa a régi piacait, Oroszországban, az arab világban és a Balkán nyugati részén is.

Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke sikeresnek nevezte az ötödik alkalommal megrendezett termelői találkozót. Hangsúlyozta: az idei eseményt a "sajtosok" tiszteletére tartják. A képviselőjelölt átadta a város alpolgármesterének az Orbán Viktor miniszterelnök által kiállított bizonyságlevelet, amely a város 914 millió forintos adósságának az átvállalását rögzítette.

A kiskőrösi agrárexpón 150, minőségi élelmiszert előállító kistermelő állította ki termékeit. Sonkát, kolbászt, sajtot, mézet, lekvárt, szörpöt, fűszereket és megannyi termelői élelmiszert kóstolhattak és vásárolhattak meg a látogatók. Kiemelkedő esemény a 15 hazai sajttermelő termékeinek kóstolója, közülük a legízletesebb sajt készítőjét is megválasztják a kétnapos rendezvényen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.