Orbán-beszéd: most ez is elég volt

Magyar Kornélia szerint Orbán Viktor békülékeny hangot ütött meg, kerülte a konfliktusos zónát, s csak arra ügyelt – de arra nagyon –, hogy szavazóbázisa értsen abból, amit évértékelője során mond. Az elemző szerint a beszéd az ellentmondások ellenére is jó volt. Illetve: most ez is elég volt.

Az Orbán-beszéd inkább hasonlított egy hagyományos pártgyűlésen elmondott lelkesítő szónoklatra, semmint országértékelőre – felelte érdeklődésünkre Magyar Kornália, a Magyar Progresszív Intézet vezetője, aki szerint a kormányfő arra törekedett, hogy szűk szavazóbázisának érdeklődését ébren tartsa.

A vélt középosztály többszöri megszólítása során arra is hajlandónak mutatkozott, hogy kilépjen szerepéből, s elemzőként mutatkozzon meg: a középosztályt arra kérte, hogy nézze el a kormánynak, hogy a nyugdíjasokat megsegíti, mert csak így érheti el, hogy utóbbiak egy olyan pártra adják szavazatukat, amely a középosztálynak kedvező politikát folytat. 

Amúgy többnyire azzal a középosztállyal kacsintott össze, amelyik azért nem járt rosszul az egykulcsos adóval. A legégetőbb kérdést, az IMF-fel és az EU-val kapcsolatos külföldi engedékenység és az itthoni keménykedések közötti ellentmondást végül nem oldotta fel, inkább kerülte a témát.

– Épp csak egy picit szólta le Európát, de rögtön a befektetők fontosságára hívta föl a figyelmet – mondta Magyar Kornélia –, ez a duplafenekű kommunikáció pedig a miniszterelnök bevett gyakorlata.

Orbán békülékeny hangnemet ütött meg, voltak ugyan ellentmondások, amikor az adórendszer és a társadalompolitika összefüggéseit taglalta, de összességében jó beszédet tartott. Az volt a célja, hogy törzsszavazóit megerősítse. Ez választási szituációban kevés lesz, most bőven elég volt – mondta Magyar Kornélia.

 

 


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.