Orbán bedobta a Schengen 2.0-t

A magyar kormány tovább küzd a betelepítés kvóta ellen, mert szerintük az bármikor újra napirendre kerülhet. Emellett szigorúbb határvédelmet sürget az Orbán Viktor által ismertetett tízpontos terv. A miniszterelnök szerint ezen múlhat Európa jövője.
A határok erőteljesebb védelmére és a schengeni rendszer megerősítésére tett javaslatot az Európai Unió országainak a magyar kormány a miniszterelnök által bejelentett tízpontos akciótervben - tájékoztatta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken az MTI-t.

Orbán Viktor a Demokrata Centrumpártok Internacionáléjának (CDI) lisszaboni tanácskozásán hozta nyilvánosságra a Schengen 2.0 tervet, amely a menekültügyi rendszer reformjával szemben a határok megvédésére helyezi a hangsúlyt.

A Fenntartani és megerősíteni alcímet viselő dokumentum szerint a bevándorlásról szóló döntéseknek nemzeti hatáskörben kell maradniuk. Dömötör Csaba államtitkár ezt azzal magyarázta, hogy tapasztalataik szerint Európa számos kormánya a gazdasági és a népesedési problémákat bevándorlással oldaná meg, és lehetőségként tekint arra, azonban Magyarország ezt vitatja.

Kiemelte azt is a pontok közül, hogy nem lehet bevezetni semmilyen kötelező és automatikus eljárást a bevándorlók szétosztására. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány elutasítja a kötelező betelepítési kvótát - szögezte le, hozzátéve: ezt azért tartották fontosnak rögzíteni, mert a kényszerbetelepítések ügye újra és újra napirendre kerül, és Brüsszel felgyorsította a bevezetéssel kapcsolatos előkészületeket.

"Ha nem állítjuk meg Brüsszelt egy sikeres népszavazással, akkor a fejünk fölött hoznak majd olyan döntéseket, amelyek évtizedekre meghatározhatják Európa és Magyarország sorsát" - fogalmazott.

Az akcióterv a már meglévő uniós és schengeni jogszabályok, továbbá a dublini rendszer tényleges érvényesítését szorgalmazza, és a határregisztrációs rendszer, valamint a külső határokon átlépők biometrikus azonosítójának kötelező rögzítése területén fogalmazza meg a fejlesztés igényét.

A csomag tartalmazza azt is, hogy a menekültügyi eljárásokat az EU területén kívül, zárt és őrzött hotspotokon kell lefolytatni, az uniónak pedig pénzügyileg hozzá kell járulnia a megfelelő körülmények és a biztonságos hotspotok kialakításához. Ugyancsak a dokumentum eleme, hogy az illegális migránsokat vissza kell küldeni a biztonságos származási vagy tranzitországokba; a visszafogadásra és visszatérésre vonatkozó megállapodásokat pedig a származási és tranzitországokkal kell megkötni, és velük együttműködve kell érvényre juttatni.

A kormányzati javaslat a harmadik országok együttműködési készségétől tenné függővé az uniós politikák alakulását, emellett pénzügyi és egyéb támogatásokat javasol az elsődleges célországok, valamint a nyugat-balkáni országok számára.

Szintén az akcióterv része egy közös európai lista létrehozása a biztonságos harmadik országokról, és ezzel összefüggésben a dokumentum azt is megjegyzi, hogy figyelembe kell venni, hogy számos biztonságos ország átszelése után a menedékkérők nem állnak konkrét fenyegetettség alatt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.