„Orbán azt hitte, hogy nem látunk át a szitán”

– Balos vagyok, és mégis Janiczak Dávidra szavaztam. Neki volt esélye, és rohadtul nem szerettem volna, ha a fideszes győz. Tessék, ilyen egyszerű. S van ilyenből, mint én, még több száz a városban – ezt mondja egy bőrkalapos ózdi férfi, akitől azt kérdeztem: vajon mi az oka, hogy az október 12-én még csak 66 szavazattal győzött jobbikos polgármesterjelölt most vasárnap elsöprő diadalt aratott, és több mint ötezer szavazatot vert rá a korábban regnáló fideszes polgármesterre, Fürjes Pálra.
Először a Jobbik 66 szavazattal nyert, vasárnap már ötezerrel
Először a Jobbik 66 szavazattal nyert, vasárnap már ötezerrel
Kurucz Árpád / Népszabadság

A városban azt mondják: az is kellett ehhez a látványos eredményhez, hogy a baloldal nem igazán kampányolt a saját jelöltje mellett, mintha hagyták volna eldőlni a versenyt a két jobboldali jelölt között. Ezt név nélkül több, általam megkérdezett borsodi szocialista is elismerte.

– Veres Zoli, aki a baloldal polgármesterjelöltje volt, még nagyon friss, új arc, ebben a menetben nem volt sok esélye. De azért kimentünk az emberek közé, ott voltunk a piacon, ragasztottunk óriásplakátot és voltak szórólapjaink. S azért az fáj, hogy az országgyűlési választáson ebben a körzetben még megvertük a jobbikos jelöltet, most pedig nem értük el az ötszázalékos arányt – mondta egy aktivista. Hozzátette: annak viszont mindennek ellenére örülnek, hogy a fideszes jelölt csúfosan bebukta a választást.

– Azt az arrogáns, lekezelő, mutyista stílust küldték az ózdiak melegebb éghajlatra, amit a Fidesz képvisel itt vidéken – mondja egy középkorú férfi, majd sorolja, mit ért ezalatt.

– A polgármester kabinetfőnöke több százezer forintos fizetésért osztotta itt az észt, ő volt a pénzügyi bizottság elnöke, nála landoltak a pályázatok. Sokan azt mondják, nem is Fürjes vezette a várost, hanem ő. Lenyúlták a sajtót, sem a helyi tévében, sem a helyi újságban nem lehetett másról hallani, olvasni, mint a város fideszes vezetőiről vagy esetleg arról, hogy kifestettek egy iskolát vagy óvodát. Társadalmi probléma, ellenzéki vélemény egy szál se. Erre a sztálinista propagandára még sokan emlékeznek az idősebbek közül, és nagyon nem akartak ebben élni. Janiczak Dávid meglehet, hogy fiatal, de időseket megszégyenítő módon kommunikál, nem dadog, nem beszél mellé, azt mondja ki világosan és érthetően, amit az emberek gondolnak – sorolja. – Egy darab munkahelyet sem teremtettek Ózdon, csak ígérgettek. Orbán Viktor most is azt csinálta: lejött ide a két választás között, és azt mondta, hogy négysávosítják a Nagybátony és Ózd közötti utat. Röhej. Másfél héttel a szavazás előtt mondta ezt, azt hitte, az emberek nem látnak át a szitán, hogy ez csak egy újabb blöff – teszi hozzá.

Az ózdiak állítólag amiatt is büntették Fürjes Pált, hogy a cigányokat akarta felhasználni a kampányában.

– Azt hitte, hogy a nem cigányok nagy része amúgy is rászavaz, és úgy számolt, hogy az a hatvanhat szavazatnyi különbség meglesz, ha a romák közül legalább ennyit maga mellé állít. Volt a cigánysoron krumpliosztás, van róla fénykép is,meg aztán az utolsó pillanatban idehívott Fásy Ádám-mulató se a vájt fülű értelmiségi réteg kedvence – mondják többen. Szerintük Fürjes ott számolta el magát, hogy ezekkel a gesztusokkal még jobban kivívta az itt élők haragját, és emiatt azok is elmentek, hogy ellene szavazzanak, akik amúgy a tévé előtt vagy épp a kiskertjükben töltötték volna az egész vasárnapot.

A vákuumot tölti be a szélsőjobb

Az ózdi eredmény legfontosabb tanulsága, hogy a korábbi kistelepülési sikerei után a Jobbik egyre nagyobb léptékben képes maga mögé állítani a protestszavazókat – állapította meg Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője. A baloldalt nem az gátolja, hogy ne létezne számottevő Fidesz-ellenes szavazói tömb, hanem az, hogy ennek becsatornázására szervezetileg és lélektanilag is képtelen. Filippov szerint ezt a vákuumot tölti be a baloldal 2006-os parlamenti választási eredményét majdnem pontosan reprodukáló Jobbik, amely nemcsak cigányellenességgel kampányol, hanem az ipar és a mezőgazdaság feltámasztására irányuló víziókkal is. Mindezekre pedig óriási fogadókészség van az olyan egykori szocialista ipari központokban, amelyek irtózatos nyomora abban gyökerezik, hogy radikálisan szűkültek a munkalehetőségek.

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója hangsúlyozta, hogy a megismételt önkormányzati választást a „helyén kell kezelni”. Annyi azonban látható, hogy az eredmények összességében a Fidesz gyengülését és a Jobbik erősödését mutatják. A választók nagyon egyértelmű üzenetet küldtek a Fidesznek, különösen Ózdon. Elvárják, hogy a kormánypárt ismerje el, ha vereséget szenved, tartsa tiszteletben a választók akaratát – mondta Krekó. (Czene Gábor)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.