Orbán gondoskodik az övéiről

Orbán Viktor „hálás” mindenkinek, aki biztosította szabadságharcos kormányzásához a parlamenti kétharmadot az előző ciklusban. A 2010–2014-es fideszes és kereszténydemokrata képviselő, a 136 kormánypárti honatya közül mindössze tucatnyian lehetnek, akiknek nem biztosították parlamenti pályafutásuk lezárulta után a jövőjüket.

A miniszterelnök jóval a parlamenti választás előtt utalt rá, hogy a fideszes és kereszténydemokrata „országos” politikusok közül akkor is lesz helye mindenkinek, ha a 199 fős parlamentből már kiesnek, és Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető államtitkárral közösen tervezték meg, hogy a távozók valamilyen állami vagy kormányhivatalban kaphatnak tisztséget. Van közel 90 olyan fideszes, KDNP-s volt parlamenti képviselő, aki jelenleg is önkormányzati képviselő, megyei közgyűlési elnök, alelnök, polgármester vagy alpolgármester, és az előző ciklusban elfogadott összeférhetetlenségi szabályok miatt már nem is célozhatta meg a T. Házat.

Már beszámoltunk róla: például György István, aki parlamenti képviselő volt és Tarlós István főpolgármester helyettese a városházán, nem nyert mandátumot Kőbányán április 6-án. Neki Orbán Viktor miniszterelnök önkormányzati államtitkári posztot ajánlott, s miután ezt György István elutasította, Pesti Imre utóda lesz a Budapesti Kormányhivatal élén. Kinevezését, melyre információink szerint július 15-i hatállyal kerülhet sor, mind Tarlós István, mind Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter támogatta.

Horváth János, aki az előző ciklusban az Országgyűlés korelnöke volt, a hírek szerint maga is jobbnak tartotta, ha a parlamenti képviselőség helyett a könyvírásnak szenteli az idejét. A 2010-es Fidesz–KDNP-s országos listán előkelő helyen szereplő és a második ciklusát 2014-ben lezáró Wittner Mária is távozott a T. Házból, de már 77 éves, így másik 17 képviselőtársával együtt elérte e nyugdíjkorhatárt. A KDNP-s Nagy Andor még a ciklus közben tel-avivi nagykövet lett, a szintén kereszténydemokrata Lukács Tamás, az emberi jogi bizottság volt elnöke a rendészeti panasztestületben „landolt”, Spaller Endre pedig a Nemzeti Innovációs Hivatal élére került.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy a Szél Bernadettet a parlamentben emlékezetesen kioktató Illés Zoltán, a volt vidékfejlesztési tárca környezetvédelmi és vízügyi államtitkára hogyan folytatja, az bizonyos, hogy a Közép-Európai Egyetemen (CEU) oktat. Pálffy István volt KDNP-szóvivő a korábbi hírekkel ellentétben nem lett a Nemzeti Színház kommunikációs igazgatója, az ismert egykori médiaszemélyiség várhatóan az EU-val kapcsolatos ügyek terén érvényesítheti megszerzett szaktudását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.