„Orbán a bankokat menti, nem a hiteleseket”

A Demokratikus Koalíció a jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja a devizahitelek forintosítását - ezt Gréczy Zsolt szóvivő mondta el sajtótájékoztatója kapcsán kedden telefonon az MTI-nek. A politikus úgy fogalmazott, hogy a kabinet bankmentő és nem a devizahiteleseket megmentő csomagot készít elő.
Emellett azonnali távozásra szólította fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, azért, mert korábban "hazudott", amikor arról beszélt, hogy nem lesz kötelező a forintosítás.

A szóvivő kiemelte, hogy a kormánypártok az önkormányzati választás előtt érdemi segítséget ígértek a bajbajutottaknak, de ez nem történt meg, sőt a hitelesek terhei tovább nőttek. Úgy fogalmazott: a devizahitelezést az első Orbán-kormány bevezette, a második tönkretette a forint árfolyamát, a harmadik pedig a miatta tönkrement árfolyam veszteségeit akarja ráterhelni az adósokra.

Az Orbán-kormány bűnének nevezte, hogy a 2010-es kormányváltás óta a forint negyven százalékkal gyengült a svájci frankhoz képest.

Saját javaslataikat ismertetve közölte: a régiós devizák csak fele annyit gyengültek az euróhoz vagy a svájci frankhoz képest, mint a forint. A DK ezért az kéri, hogy a hitelek árfolyamát ne a forint, hanem a régiós valuták a szintjén rögzítsék. Hozzátette: a fennmaradó különbözetet pedig a kormányzatnak kellene kitermelnie egy befektetőbarát, tisztességes gazdaságpolitikával.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.