Orbán 2018-ig ragaszkodik a Klikhez

Orbán Viktor miniszterelnöknek Lillafüreden hosszan kellett magyaráznia az közoktatás átszervezésével kapcsolatos álláspontját. 2018-ig a Klik megszüntetése nem jöhet szóba. A kormányfő kiállt a menesztett Czunyiné Bertalan Judit mellett is. 

A Fidesz-frakció több képviselője, köztük Kósa Lajos frakcióvezető is kritizálta a Klik működését a Lillafüreden tartott kihelyezett frakcióülésen. Az Index szerint a szigorúan zártkörű rendezvényen a miniszterelnök azzal nyugtatta párttársait, hogy 2018 után megvizsgálják, érdemes-e fenntartani a szervezetet.

Erre a tanártüntetésen túl azért volt szükség, mert a résztvevők közül is többen aggodalmuknak adtak hangot a kialakult helyzettel kapcsolatban, a Fidesz frakcióvezetője pedig azt fejtegette, hogy bejöttek a központosítással kapcsolatos kétkedő jóslatok, éppen amiatt háborognak a tanárok, amiről már a Klik létrehozása idején megfogalmazott kritikák is szóltak.

Az Index szerint felmerült az is, hogy a kormányzati létszámleépítés és intézménymegszüntetés keretében a Kliket is fel kellene számolni, és vissza kellene térni ahhoz a korábbi elképzeléshez, amely a kormányhivatalokhoz utalta volna az oktatási intézmények felügyeletét. Ha ez az ötlet megvalósulna, akkor a több mint 3 ezres létszámmal működő Klik feladatait is a felduzzasztott létszámú kormányhivatalok vennék át. A megszűnésre ítélt minisztériumi intézmények esetében is ez a terv.

A miniszterelnök válaszában leszögezte, 2018 előtt nem jöhet szóba a Klik feldarabolása. A következő két évben a már listába foglalt minisztériumi háttérintézmények ügyét kell elrendezni.

Orbán ugyanakkor azt is érzékeltette, hogy a 2018-as választásokat követően napirendre lehet venni a szervezet átalakítását, megszüntetését, amely sok oktatásüggyel foglalkozó háttérintézménnyel ellentétben nem került fel az átszervezési listára.

A lillafüredi frakciómegbeszélés résztvevői azt is megerősítették, hogy a miniszterelnök továbbra is bizalmáról biztosította a menesztett Czunyiné Bertalan Juditot. Orbán jelezte, hogy Czunyinét, aki a 2014-es választások után került az Emmi közoktatási államtitkári posztjára, nem tartja felelősnek az oktatásügyben kialakult feszültségekért.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.