Órási a bérszakadék a férfiak és a nők között

A legfrissebb adatok szerint 2013-ban a férfiak bruttó átlagfizetése 220 000 forint volt, míg a nőké 173 400 forint, vagyis Magyarországon a nők átlagosan 21 százalékkal kerestek kevesebbet a férfiaknál.
Ez a különbség évek óta nem változik - derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu internetes bérfelmérés legújabb kutatásából. A kutatási összefoglaló szerint az európai átlag a férfiak és a nők közötti fizetési különbségek tekintetében 16 százalék.

Magyarországon 2011 óta a nők minden évben átlagosan 21 százalékkal kerestek kevesebbet a férfiaknál, bár az azt megelőző években ez az érték még 23 százalék volt.

Minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat a fizetésében a férfiakkal szemben. A legnagyobb differencia a felsővezetők között mutatkozott, ahol a nők átlagosan 26 százalékkal kerestek kevesebbet férfi kollégáiknál, a középvezetőknél pedig 18 százalékos a lemaradás.

A diplomás, de nem vezetői munkakörben dolgozó munkavállalók esetében 16 százalék a bérszakadék, az adminisztratív munkakörök esetében pedig 12 százalék. Nagy az ugrás a szakképzett munkaerő és a szolgáltatási szféra esetében, ahol 19 százalék a nők bérlemaradása. A legkisebb különbség a segédmunkások esetében mutatkozott: itt a nők mindössze 5 százalékkal kerestek kevesebbet - közölte a Workania.

A munkaterületeket vizsgálva több mint 30 százalékos - ezzel a legmagasabb - különbség a telekommunikáció valamint az értékesítés és kereskedelem területén. Húsz százalék feletti a bérszakadék a gyártás, a bankügy és a jog kategóriájában, 18 százalék a közgazdaság és pénzügyek területén.

Minimális különbség - szinte azonos bérszint - mutatkozott az ügyféltámogatás valamint a marketing, reklám, PR kategórián belül. Sőt, vannak olyan területek, ahol a nők keresnek jobban: az ingatlanok és építőipar, az adminisztráció, valamint a művészet és kultúra jobban fizeti a "gyengébbik nemet".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.