Késnek nézte a mobilt, ezért vágta át a vadász torkát?

A Pécsi Törvényszéken elkezdődött a büntetőpere annak a mozsgói orvvadásznak, aki 2012. március 16-án megölt egy férfit, egyet pedig életveszélyesen megsebesített. A két ember ugyanis meglátta, amint éppen két illegálisan elejtett szarvast aprít fel.

A vádirat szerint a 37 éves P. Márió az említett napon, éjjel egy órakor, máig ismeretlen, házilag eszkábált lőszerszámmal lőtte le a két szarvast a Baranya megyei Magyarlukafa közelében. A férfinak nem volt sem vadászatra, sem fegyvertartásra engedélye. Tartva attól, hogy a zajra felfigyelt valaki, a szarvasokat terepjáró autójával félrehúzta, és elhagyta a helyszínt. Reggel nyolckor visszatért a lelőtt állatokhoz, s mintha csak akkor találta volna őket, hozzáfogott a fölaprításukhoz. Az egyik szarvas darabolásával már végzett, amikor arra gurult autójával a somogyhárságyi vadásztársaság hivatásos vadásza, L. Zoltán és barátja, B. László.

A hivatásos vadász a rapsic autójával szemközt megállva, a lehúzott ablakon át odaköszönt P. Máriónak, és pár szót váltott vele, ám észrevéve a lelőtt állatok tetemét, abbahagyta a beszélgetést, és továbbindult. Az orvvadász- ráébredve, hogy lebukott – utánuk hajtott, és kézmozdulatokkal kérte, álljanak meg. Ennek hatására L. Zoltán megállt, B. László pedig kiszállt az autóból. Kiszállt P. Márió is, és mintegy két méterről szó nélkül mellkason lőtte a feléje közeledő B. Lászlót, aki ettől elesett. Ezt látva L. Zoltán futni kezdett, s bár P. László hátulról őt is eltalálta, a vadász el tudott bújni a bokrok között. Pár másodpercig P. Márió kereste őt, ám akkor meglátta, hogy B. László a földön ülve telefonál.

Az orvvadász visszasietett a férfihez, baljával hajába markolt, s jobbjában tartott késével elvágta a védekezésképtelen ember nyakát. A 44 éves B. László azonnal meghalt, a 22 éves L. Zoltán életét, akinek a tüdejét érte lövés, gyors műtéttel mentették meg az orvosok. P. Márió akkor már rádöbbent, hogy a két meglőtt ember értesíthette a rendőrséget, s abbahagyta ámokfutását. Ő maga is felhívta a rendőrséget, és feladta magát. A kommandósok két órával később elfogták őt Szulimán község határában. Az azóta is előzetes letartóztatásban lévő férfit szerdán állították bíróság elé.

Az ügyészség aljas indokkal, több emberen elkövetett emberölési kísérlettel, lőfegyverrel való visszaéléssel és lopással vádolja P. Máriót. A feleségével egy gyermeket nevelő férfi a tárgyaláson bűnösségét elismerte, ugyanakkor azt állította, hogy eredetileg nem akarta megölni áldozatait, csak meg akarta őket vesztegetni. Ám kiszállva a kocsiból, úgy látta, mintha B. Lászlónak kés lenne a kezében, ezért visszament a kocsihoz, elővette pisztolyát és „önvédelemből” belelőtt a feléje jövő férfiba. Hogy azután mi történt, arra nem emlékszik. Utóbb már látta, hogy nem kést, hanem mobiltelefont szorongatott a megölt ember. Hogy ezt a védekezést méltányolja-e a bíróság, az a következő hetekben dől el.

A történethez tartozik, hogy P. Márióról falujában évek óta senki sem tudta, hogy miből él. A helybéli vadászok azt gyanították, hogy rapsickodásból. Volt, aki fel is jelentette őt, mások informálisan jelezték a rendőrségnek gyanújukat, ám a férfira sosem sikerült rábizonyítani az orvvadászatot. Ezért, s mivel P. Márió korábban hivatásos katona volt, sokan arra gondoltak, hogy a férfinak jó kapcsolatai lehetnek a rendőrökkel, s a nyomozók nem is akarják őt lebuktatni. Ezt a feltevést a rendőrség cáfolta, mondván, P. Márió ellen többször is indult nyomozás, s nincs jele annak, hogy bárki összejátszott volna vele. Egyébként meg korábban volt fegyverviselésre engedélye a férfinak, s 2010-ben épp azért vonták be azt, mert egy okirat-hamisításban bűnösnek találták őt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.