Nincs meglepetés: Ónodi-Szűcs Zoltán az egészségügyért felelős államtitkár

Komoly harcossal van dolgunk – így mutatta be a sajtónak Balog Zoltán humánerőforrás miniszter Ónodi-Szűcs Zoltánt, az új egészségügyért felelős államtitkárt kedden reggel.
A miniszter szavai magyarázatára egy rövid történetet idézett: miszerint Ónodi-Szűcs volt a 2007-es reformok idején, aki a debreceni kórházigazgatóként nem írta alá az intézménye költségvetését súlyosan csorbító, fölülről diktált új finanszírozási szerződést. Makacssága miatt az akkori miniszter Molnár Lajos magához rendelte, ám mire Debrecenből a fiatal kórházigazgató a fővárosba ért, a miniszter már nem volt a helyén. Ónodi-Szűcs Zoltán pedig később lényegesen kedvezőbb feltételekkel köthette meg azt az ominózus finanszírozási szerződést. Ezzel csak azt akartam mondani – tette hozzá Balog Zoltán – olyan emberrel van dolgunk, aki a betegek érdekében sok mindenre hajlandó.

A betegek jólétéhez való elkötelezettségét hangsúlyozta rövid bemutatkozásában Ónodi-Szűcs Zoltán is. Mint mondta: négy évvel ezelőtt került nyilvánosságra az a tanulmánya, amelyből kiderül: nem a lakosság, hanem az ellátórendszer igényeihez igazodva finanszírozzák az egészségügyi ellátást. Ezt a helyzetet szeretné a visszájára fordítani, hogy az egészségügy ne az intézmények érdekeit, hanem a lakosság igényeit szolgálja. Hozzátette: a baj az, hogy az egyetlen svájci alapellátási reformkísérletben résztvevők adatain túl, egyelőre nincs a lakosság valós egészségi állapotáról friss fölmérés, olyan, amelyhez ellátórendszert lehet igazítani. Abban bízik, ha ezt kiterjesztik akkor kiderül, hogy milyen ellátórendszerre lehet szüksége a magyar lakosságnak.

Ónodi-Szűcs Zoltán - aki eddig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója volt - újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: nem lesz életpályamodell az egészségügyben, helyette ágazati kollektív szerződést kötne a kormányzat az érdekképviseletekkel. A kórházi adósságok rendezését firtató kérdésre megismételte: amint kiderül, milyen ellátórendszerre van szüksége a lakosságnak, arra lesz forrás is. Mint mondta: az alap-, és a szociális ellátás megerősítésére készül.

z új egészségért felelős államtitkár bemutatkozóján ott volt elődje, Zombor Gábor is, aki több mint egy hónapja, augusztus végén mondott le posztjáról. A politikus munkáját Balog Zoltán külön méltatta és meg is köszönte.

Ónodi-Szűcs Zoltán kinevezési okmányát október kilencedikén Orbán Viktor miniszterelnök aláírta, hivatalba lépéséhez azonban még szükség van a köztársasági elnök szignójára. Balog Zoltán szerint az aláírásra egy hét, tíz napon belül sor kerülhet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.