Online vásárlással is adakozhat

– Megkérem Kozma Imre atyát, hogy ha kivégezte a telefonját, mutassa be a programot – a szokatlan felszólításra az a magyarázat, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének telefonja épp abban a pillanatban szólalt meg, amikor csütörtökön egy sajtótájékoztató keretében meg akarta kezdeni a szervezet legújabb, Kerekítsd fel! elnevezésű akciójának ismertetését.

Kozma atya nem jött zavarba, a tőle megszokott derűvel kezdte ecsetelni a projekt lényegét.

Reviczky Zsolt

Pontosabban inkább a filozófiáját. Merthogy szerinte nemcsak azoknak lesz kerekebb a világ, akiken aktuálisan segítenek az új adománygyűjtő akció keretében, hanem azoknak is, akik egy-egy internetes vásárlás során alkalmanként hajlandók lemondani 10-50 forintról, hogy ezzel a máltaiak egy-egy meghatározott programját támogassák.

Az akció részleteiről már Nagy Gergely, az egyik ötletgazda, a Supermoon reklámügynökség vezetője beszélt. Mint mondta, az adománygyűjtő akciók sikere ma már jórészt azon múlik, hogy az emberek a lehető legegyszerűbben legyenek képesek támogatni egy-egy kezdeményezést. – Az online kereskedelem egyre nagyobb tömegeket ér el, így megnyílt a lehetőség a kis összegű, de nagy mennyiségű adományok gyűjtésére. A módszer végtelenül egyszerű: az együttműködésben részt vevő kereskedőcégek honlapjain az online vásárlások során a végösszeg megadásakor a weboldal felkínálja annak lehetőségét, hogy a vevő felkerekítse (neki tetsző mértékben) a fizetendő számlát. Ezt a felkerekített részt utóbb a kereskedő cég átutalja a máltai szeretetszolgálat adott segélyprogramjának támogatására – ismertette a projekt lényegét Nagy Gergely, hozzátéve: az első körben négy ismert hazai cég kapcsolódott be a programba.

Reviczky Zsolt

Jenei Péter, az Egészségbolt.hu és a Szépségbolt.hu oldalakat működtető Inventuiro Zrt. vezetője elmondta, náluk már egy hete működik az új rendszer, és az eddigi tapasztalatok alapján minden harmadik vásárlójuk felkerekíti adománnyal a végösszeget. Hozzátette: a hazai e-kereskedelem évente 300 milliárd forint feletti forgalmat bonyolít, így a Kerekítsd fel! programban óriási lehetőségek vannak.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy bár Magyarországon újdonságnak számít a felkerekítéses jótékonykodás, az Egyesült Államokban már komoly hagyománya van. 2012-ben például 63 ilyen akciót regisztráltak az USA-ban, ezekből összesen 358 millió dollár adomány folyt be, de az elmúlt két évben is 300 millió dollár fölött volt az ily módon gyűjtött pénz.
A máltaiak azt remélik, hogy a most útjára indított kezdeményezéshez rövid időn belül a hazai e-kereskedelemben érdekelt cégek többsége csatlakozni fog.

Erre megy a kerek forint

Az Egészségbolt.hu és a Szépségbolt.hu által támogatott program: A máltaiak által fenntartott családok átmeneti otthonában egy gyerekszoba kialakítása

A G'Roby által támogatott program: Ételosztások szervezése a téli krízisidőszakban

Az eBolt.hu által támogatott program: Diagnosztizáló eszközök beszerzése a máltaiak mobil orvosi rendelőjébe

A Jegy.hu által támogatott program: Hátrányos helyzetű emberek kulturális és sportrendezvényeken történő részvételének segítése

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.