Önkormányzati választások: a Fidesz mindenütt tarolhat

A kormányoldal jelöltjei a jelenlegi politikai erőviszonyok alapján az ország valamennyi településen jó eséllyel indulnak a Sólyom László köztársasági elnök által október 3-ra kitűzött önkormányzati választásokon - vélik a politológusok.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet vezető elemzője emlékeztetett: az államfő eddigi gyakorlatát követve a lehető legkorábbi időpontot választotta a voksolásra. Az Országgyűlés emellett az elmúlt hónapban megváltoztatta a választási eljárási törvényt is, így egyebek mellett rövidebb kampányra, illetve ajánlószelvény-gyűjtési időszakra készülhetnek a pártok - fűzte hozzá.

Sólyom László döntésével minden bizonnyal a kampányra jellemző "bizonytalanságot és megosztottságot" szerette volna lerövidíteni - fejtette ki Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője. Hozzátette: a tényleges kampány ugyanakkor mindig jóval a jogszabályban előírtnál korábban kezdődik, így a hivatalosan 12 nappal rövidebb felkészülés ellenére az valójában már Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt május 1-jén bejelentett "jó híre" után elkezdődött.

A Progresszív Intézet munkatársa úgy látja, hogy a lehető legkorábbi időpont kijelölésével "paradox módon" a Sólyom Lászlóval "hűvösebb" kapcsolatba kerülő Fidesz-KDNP járhat a legjobban. A kormánynak ugyanis alapvető érdeke, hogy a megmérettetés minél távolabb essen a jövő évi költségvetés vitájától, amely óhatatlanul felszínre hozza a kabinet szűk mozgástere miatt elkerülhetetlen konfliktusokat - mutatott rá Filippov Gábor, aki szerint ezt támasztja alá, hogy a kormánytöbbség az államháztartási törvény módosításával októberre tolta a büdzsé benyújtásának határidejét.

Mindkét szakértő egyetértett azzal, hogy a Fidesznek kiemelkedőek a választási esélyei, ugyanakkor Filippov Gábor aláhúzta, hogy októberben elsősorban a tavaszi választásokon szoros eredményt produkáló, illetve a jelenleg is ellenzéki vezetésű településeken folyhat kiélezett harc. Filippov Gábor szerint a választói optimizmust és a "győzteshez húzás" effektusát a kormány eddigi népszerű intézkedései - például éppen az önkormányzati képviselők számának csökkentése - tarthatja életben, amit csak "jóvátehetetlen kommunikációs hibával" feledtethet.

Az elemző a főpolgármester-választást nevezte az idei önkormányzati választások legérdekesebb részletének. Budapesten a jelenlegiek szerint biztosra vehető a jobboldali győzelem, holott a főváros "több mint száz éve mindig is a liberális, illetve baloldali progresszió fellegvára volt" - fejtette ki Filippov Gábor.

Szomszéd Orsolya azt hangsúlyozta, hogy az erőviszonyok nem változtak érdemben az áprilisi választások eredményéhez képest, a Fidesz továbbra is őrzi jelentős előnyét. Az MSZP ezzel szemben egyelőre nem tudott javítani helyzetén, a tisztújítás még kevés a pozitív változáshoz, a főpolgármester-jelölt kiválasztása körüli huzavona pedig nem növelte a párt esélyeit - fogalmazott a Nézőpont Intézet elemzője.

Az LMP és a Jobbik számára a láthatóság jelentheti az egyik fő kihívást, vagyis az, hogy kezdeményezéseik milyen arányban kerülnek a vezető hírek közé - emelte ki a Nézőpont Intézet vezető elemzője, aki megjegyezte továbbá, hogy a választási rendszer arányosságának csökkenése a komoly fölénnyel rendelkező Fidesznek kedvez, míg az ellenzéki oldal összefogásának hiánya ugyancsak a fideszes jelölt, Tarlós István főpolgármesterré választását könnyítheti.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.