Önkormányzati munkák: a verseny nélküli győztes

Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson nyert összesen 312 millió forint értékű megrendelést több fővárosi önkormányzati cégtől az Ambíció Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. De a cég nemcsak a fővárosi vállalatok között közkedvelt, a kerületi önkormányzatok szerződő partnerei között is gyakorta felbukkan immáron több éve.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. utólagos tájékoztatóban tudatta, hogy a telephelyein meglévő, rossz állapotú, töredezett útburkolat felújítását, a hiányos járdák pótlását, a térkövek helyreállítását az Ambíció Kft. végzi el nettó 44,4 millió forint értékben. A céget hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással választották ki. Összesen három ajánlat érkezett, ebből az egyik érvénytelen volt. A másik cég hasonló árat mondott, de az FKF Zrt. végül az Ambíció mellett döntött. A munka értékét eredetileg negyvenmillióra becsülte a fővárosi cég. A szerződést kilenc nappal a tájékoztató közzététele után írták alá.

A Jobbik fővárosi képviselőinek megakadt a szeme a dolgon. Indokolatlannak és elfogadhatatlannak tartják az FKF eljárását. – A Tarlós István által vezetett budapesti önkormányzatnak BKK Közút Zrt. néven saját útfelújításokkal foglalkozó céget működtet. Miért kell akkor külsős magánvállalkozónak kiadni egy szintén fővárosi cég útfelújítási munkálatait? – háborog Volner János, a Jobbik Budapestért felelős alelnöke.

A fővárosi Fidesz-KDNP többséggel eddig többnyire együtt szavazó párt felháborítónak tartja, hogy az FKF más, szintén fővárosi cégekhez hasonlóan verseny nélkül, ismerős cégek meghívásával zajló „tárgyalásos eljáráson” költi az adófizetői forintokat. Volner János szerint ideje lenne körmére nézni a fővárosi cégeknek, lévén az Ambíció Kft. az elmúlt években összesen 312 millió forintos megrendelésre tett szert különböző fővárosi cégektől.

S valóban. Az FKF Zrt. egy másik, a fent említettnél nem sokkal korábban lefolytatott szintén tárgyalásos eljárásán szintén az Ambíció nyert. Akkor a III. kerületi Csillaghegyi úti telephelyen keletkező szennyvizek kezelése, némi betonfal-javítás és rácsos folyóka kialakítása volt a feladat. A szerződés eredetileg becsült értéke 19 millió volt, a másik ajánlkozó 32,6 millióért vállalta volna, ám helyette az Ambícióé kapta 25,8 millióért.

Néhány hónappal korábban a pusztazámori hulladéklerakóhoz vezető úthoz tartozó árkok rendbetételére kerestek vállalkozót. Hárman is ajánlkoztak, de a szokásos eljáráson ismét az Ambíció diadalmaskodott 15,1 milliós ajánlatával. Még a múlt év tavaszán 2500 köbméter építési törmelék fellazítására, elhordására kértek ajánlatot. A másik két pályázat érvénytelen volt. Az Ambíció 17,3 millióért végezhette el a munkát.

De a drótfonatos kerítések javításában is jó cég. Kétszer is nyert a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) erre a feladatra vonatkozó meghívásos eljárásán. A kilenc fővárosi temető kerítéseinek toldozgatása összesen 50 milliót hozott a cég konyhájára tavaly ősszel, illetve idén augusztusban.

Korábbi történet a BKV Zrt. szerződése. A fővárosi közlekedési cég még 2010 őszén adott megbízást a cégnek villamos-, hév-, autóbusz- és trolibuszmegállók, tárolóhelyek, buszfordulók útburkolatának javítására, a hiányzó szegélykövek pótlására, az útjelek karbantartására, valamint kátyúzásra. A meghívásos eljárás eredményeként – amelyet a közbeszerzési törvény értelmében csak 150 millió forint alatt lehet rendezni – 147,7 millió forint értékű szerződést kötött a közlekedési vállalat.

De nemcsak a fővárosi önkormányzat cégei kedvelik az Ambíciót. Korátsem teljes értékű kutakodásunk eredményeként az elmúlt években több tucat Ambíció Kft-vel kötött szerződést találtunk a kerületi önkormányzatoknál a legkülönfélébb feladatokra. Az óbudai önkormányzat immáron hosszú évek óta ápol gyümölcsöző munkakapcsolatot az említett vállalkozással, legalábbis erre utalnak a viszonylag rendszeres időközökben kötött szerződések 2004-től.

Az elvégzendő feladatok között kátyúzás, makadámút-építés, parkfenntartás, szórt útalapépítés, homokfogó műtárgy elhelyezése, illetve zöldhulladék-elszállítás egyaránt szerepel. A munkák összeértéke meghaladta a 400 millió forintot. De kötött szerződést az Ambícióval Budafok-Tétény önkormányzata is térköves járdafelújításra, aszfaltburkolásra összesen 90 millióért, Ferencváros útjavítással bízta meg összesen 70 millióért, Hegyvidék önkormányzata szintén erre kötött szerződést 2004-től több ütemben összesen 125 millióért, a II. kerület nyomvonalsüllyedést javíttatott, Kőbánya járdát építtetett, Újpest forgalomtechnikai munkákat rendelt.  Mindezek után csak az a meglepő, hogy a vállalkozás a nyilvános cégnyilvántartás szerint egyre csökkenő árbevételre tesz szert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.