Onkológiai intézet: nem megfelelő a petefészek-daganatos betegek irányítása. Vagy mégis?

Az új betegirányítási rendszerben nem érkeznek nagy számban a legmagasabb szintű ellátó intézménybe a petefészek-daganatos betegek, "a betegirányítás ilyen értelemben az országban nem működik" – hívta fel a figyelmet az Országos Onkológiai Intézet.

Az intézet közleménye szerint Magyarországon évente 1100-1200 új megbetegedést regisztrálnak, és 600-800 nő hal meg évente petefészek-daganat következtében. Az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyászati osztálya szerdán konferenciát rendezett annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet: a petefészek-daganatos betegek kezelését a diagnózistól a műtéten keresztül a kemoterápiáig és az utógondozásig egységes szintre kell emelni, továbbá meggyőzni a jelenlevőket a betegek centralizált ellátásának fontosságáról.

Mint kiemelték: a konferencia megszervezésének szükségességét és aktualitását az is alátámasztotta, hogy a petefészek-daganatos betegek ellátása nem történik kifejezetten szakmai centrumokban. A jelenlegi finanszírozási rendszerben nehezen válnak meg az intézmények a betegektől – tették hozzá, kiemelve, hogy az Országos Onkológiai Intézetbe leginkább csak olyan betegeket irányítanak, akiknek a betegség előrehaladott állapota miatt már az intézet szakemberei sem tudnak olyan hatékonyan segíteni, mint ha a betegek elsődleges ellátása az országos centrumban történt volna.

Mint írták, a konferencián az intézet állásfoglalást, szakmai ajánlást fogalmazott meg Kárpáti Edit, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) Minőségfejlesztési Főosztályának vezetője, és Kis Erika, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztályának módszertani szakértője előtt, felhíva a figyelmet a szakmai hiányosságokra.

Frissítés

Mégis minden rendben van a betegirányítással. Az MTI péntek reggeli hírében az intézet újabb közleményéről számol be. Eszerint a petefészekrákos betegek ellátása a szakma szabályainak megfelelően történik. Az Országos Onkológiai Intézet ezzel helyreigazította korábbi közlését, miszerint az új betegirányítási rendszerben nem érkeznek nagy számban a legmagasabb szintű ellátó intézménybe a petefészek-daganatos betegek, s ezért "a betegirányítás ilyen értelemben az országban nem működik" – írja az MTI.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.