Önkényes önkéntesek? - Roma vezetők és rendőrök egyeztettek

Zárt ajtók mögött, roma kisebbségi vezetőkkel tanácskoztak szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői Nyíregyházán.

A megbeszélést, mint Szepesi István dandártábornok, kapitányságvezető a megbeszélés előtt elmondta, a rendőrség kezdeményezte.

Mint ismeretes, a kislétai gyilkosságot követően - melynek áldozata egy 45 éves roma asszony - az utóbbi napokban több esetben is indult eljárás a megyében azért, mert családjukat védő, éjszaka járőröző romák jogellenesen állítottak meg és igazoltattak általuk gyanúsnak ítélt terepjárók vezetőit és utasait. Legutóbb vasárnapra virradóra ásókkal, baltákkal felfegyverkezett romák kényszerítették arra egy terepjáró utasait Nyírlugoson, hogy szálljanak ki a járműből. Ezen kívül jelenleg még 3 hasonló ügyben folyik eljárás: Nagykállóban, Nyírmihálydiban és Gávavencsellő határában állítottak meg terepjárókat önkényesen önkéntes járőrözők.

A rendőrök a megyei cigány szervezetek vezetőivel azért kezdeményezték a szerdai személyes találkozót, hogy közösen találjanak megoldást arra, hogyan vehetik elejét a további jogellenes cselekményeknek. - A rendőrség nem tűrheti, hogy a megyében gépjárművekkel, közveszélyes eszközökkel felfegyverkezve, hatósági személy látszatát keltve gépjárműveket megállítsanak és igazoltassanak - jelentette ki Szepesi István dandártábornok a tárgyalás elején, még sajtó jelenlétében, majd zárt ajtók mögött folytatódott a közel kétórás megbeszélés.

A tanácskozás végén Lakatos István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat Közgyűlésének elnöke tudósítónknak elmondta: a tárgyaláson javaslatot tesznek arra, hogy a romák is bekapcsolódhassanak a polgárőrség munkájába. De csak azok, akik büntetlen előéletűek, példás magaviseletűek - tette hozzá a roma politikus. Javaslatukat a rendőrség is támogatta. Azt is megtudtuk: a napokban területi cigány önkormányzat az összes kisebbségi vezetőt összehívja.

A sötét színű terepjárók gyanúsak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.