Önkényes gyárfoglalás Miskolcon

Ötven biztonsági őr elfoglalta a Miskolci Cementgyárat: a háttérben a két tulajdonos cég évek óta tartó pereskedése áll.
A Holcim Zrt. és a Magyar Cement Kft. évek óta vitázik arról, kié a Miskolcon lévő hejőcsabai cementgyár. Egy korábbi bírósági döntés szerint a termelő eszközök, berendezések a Holcim Hungária tulajdona, az ingatlanokat pedig megosztották a Holcim és a Magyar Cement Kft. között.

Miként az index.hu korábban beszámolt róla, a két cég nem tudott egyezségre jutni arról, hogyan hasznosítsák a megosztott vagyont, a patthelyzet pedig ellehetetlenítette a termelést, az átadás-átvétel ügyében továbbra is pereskednek.

A Holcim részben emiatt, részben a gazdasági válság és a magyarországi építőipar drasztikus visszaesésének hatására leállította a gyártást az üzemben. A gyár dolgozói közül legtöbben azóta közös megegyezéssel távoztak. Az a tíz-húsz ember, aki maradt, karbantartási, állagmegóvási munkákat végez.

- A jelenlegi formában másfél évtizede jogtalanul működik a Holcim Hejőcsabán - ezt nyilatkozta korábban több helyütt Kálmán János a Magyar Cement Kft. igazgatója. Állítása szerint több bíróság több ítéletben is kimondta, hogy az egykori HCM többségi tulajdonosa a Magyar Cement Kft., a Holcim azonban ennek ellenére sem adta át nekik a gyárat. Vélhetően ezt az állapotot elégelték meg, amikor kedden drasztikusabb eszközökkel "elfoglalták" a cementgyárat.

A Holcim ma közleményt adott ki, amelyben azt írták: a többszöri elutasító bírósági döntést figyelmen kívül hagyva biztonsági őröket bérelt fel Kálmán János cége a Miskolci Cementgyár birtokbavételére, akik behatoltak a gyár területére.

A Holcim és a Magyar Cement Kft. között hosszú évek óta folyó, a Miskolci Cementgyárral kapcsolatos peres ügyekben változás nem történt, a gyár átadás-átvételére vonatkozó jogi döntés nem született. A Magyar Cement Kft. a cementgyár ingatlanaival kapcsolatos birtokbavételi kérését a bíróság több ízben, így legutóbb 2014. február 11-én kelt végzésében is egyértelműen elutasította.

Ennek ellenére tegnap közel ötven „biztonsági őr" figyelmen kívül hagyva a Holcim ügyvédjének tájékoztatását, valamint a munka- és balesetvédelmi előírásokat, behatolt a gyár területére. Az épület állagmegőrzésesével megbízott munkatársakat nem engedték be.

- A Holcim eddig teljes felelősséggel végezte az állagmegőrzést, és biztosította a gyárterület őrzését. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt a feladatot továbbra is felelősségteljesen végezhessük - áll a cég közleményében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.