Önkéntes honszolgálat: hat hónap társadalmi munka kedvezményekért

Roszik Gábor (MDF): Önkéntes honszolgálat bevezetésével kell lehetővé tenni, hogy a fiatalok a hazaszeretetüket olyan területen fejezzék ki, amely a társadalom számára is hasznos.

Az MDF kezdeményezi, hogy teremtsék meg Magyarországon az „önkéntes honszolgálat” törvényi és szervezeti kereteit – közölte Roszik Gábor, a párt volt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón Budapesten.

A honszolgálat azt jelentené, hogy a 16 és 35 év közötti fiatalok hat hónapon keresztül, illetve minimum 500 órában önkéntes közösségi munkát végeznének, amelyért cserébe különféle kedvezmények közül választhatnának – mondta Roszik Gábor, aki a civil szféra iránti elkötelezettségénél és az ott vállalt szerepénél fogva karolta fel az ügyet. Kifejtette: az önkéntes honszolgálat jelenthetné idős emberek segítését, a rászorultak ellátásában való segédkezést, a környezet- és tájvédelem vagy a kulturális örökségvédelem területén végzett munkát.

A szolgálatot ellátók honoráriumként választhatnának kedvezményesebb kamatozású diákhitelt, ösztöndíj-kiegészítést, kedvezményes jogosítványt, nyelvtanfolyamot, vagy pluszpontot is érhetne ez a felsőoktatási intézményekbe való felvételinél.

Az egykori MDF-es képviselő szerint az államnak törvényi és szervezeti lehetőséget kell megteremtenie arra, hogy a fiatalok a hazaszeretetüket olyan területen fejezzék ki, amely a társadalom számára is hasznos. – Ma Magyarországon – folytatta – nem létezik olyan átfogó intézményi keret, amely a hazájukért tenni akaró fiataloknak lehetőséget adna arra, hogy előmozdítsák a köz javát.

Roszik Gábor emlékeztetett arra, hogy korábban az Ifjúsági Konzervatív Unió (IQ) javasolta az önkéntes honszolgálatot, amelynek ötletét most felkarolta az MDF is. Arról még nincs döntés, hogy önálló jogszabály megalkotását indítványozzák, vagy azt kezdeményezik, hogy a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005-ös törvénybe foglalják bele az önkéntes honszolgálatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.