Öngyilkos lett Daróczi Dávid, lelki betegségben szenvedett

Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő szombatra virradó éjjel, halálának körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

Orvosilag diagnosztizált lelki betegsége volt - tudta meg a NOL szombat délután Daróczi Dávid baráti köréből. A betegség miatt kezelés alatt is állt. A TV2 honlapjáról kiderült, hogy egy csütörtöki rádióinterjút lemondott az egykori szóvivő, mivel betegen feküdt otthon. Információink szerint átmenetileg Batiz András volt kormányszóvivő Andrássy úti lakásában élt.

"Hiába is próbálnánk, nem tudjuk szavakba önteni azt, amit érzünk. A fájdalmat, amit Daróczi Dávid hiánya már most jelent nekünk: rokonainak, szerelmének, barátainak, szeretteinek, kollegáinak, ismerőseinek. Emlékezünk, érzéseinkkel küzdünk - és hallgatunk, mert a szavakat most nem találjuk. Gyászunk megoszthatatlanul a sajátunk" - olvasható a "Daróczi Dávid szerelme, családja és barátai" aláírással az Országos Sajtószolgálatnak kiadott közleményben.

Megértjük, hogy velünk együtt ismerősök és ismeretlenek kérdezik, miért dobta el magától az életét egy sikeres, tehetséges, ereje teljében lévő fiatalember. Van, akinek az a munkája, hogy ezt megkérdezze, sokakat, nagyon sokakat az együttérzés vezérel. Nincsenek válaszaink, mert nincsenek válaszok - fogalmaznak.

Sokan voltak mellette életében, volt, aki szerelemmel, voltak, akik barátként szerették. A küzdelmet befejezte, elment. Mi, akiket itt hagyott, akiknek nagyon hiányzik, reméljük, hogy háborgó lelke holtában nyugalmat talál - áll a közleményben.

Fájdalmunkban osztozó ismerősöket és ismeretleneket tisztelettel arra kérünk, az életére emlékezzenek. A sajtó érdeklődését megértve és elfogadva, újságíró kollégáink megértésében bízva kérjük, ne gyártsanak teóriákat, emlékezni segítsenek. Emlékezni a fiúra, a testvérre, a szerető társra, a barátra, a kollégára. Az emberre - kérik a hozzátartozók, akik ma este nyolc órakor a Parlament előtt, a rakparton egy szál gyertyával várjuk azokat, akik szeretnének megemelékezni róla.

A TV2 szóvivője arról tájékoztatta az Indexet: Liptai Claudia és Daróczi nem szakítottak, nem ez állhat az öngyilkosság hátterében. (Daróczi Dávid kormányszóvivői posztjáról történt távozása óta Liptai Claudiával folytatott viszonyával, illetve a W. Wolf and Partners és a Provident gyorshitelező cégnek nyújtott szolgáltatásai miatt szerepelt a legtöbbet a nyilvánosság előtt.)

Péntek éjjel érkezett a bejelentés

A volt kormányszóvivő a budapesti Andrássy út 72. szám alatt, egy harmadik emeleti lakásban vetett véget életének. A rendőrség szombatra virradó éjjel állampolgári bejelentés alapján ment ki a helyszínre.

Sass Oszkár a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese elmondta: Daróczi Dávidra egy ismerőse talált rá éjjel 23 óra körül a lakásban, ahol az elsődleges információk szerint más nem tartózkodott. Mint mondta, "a helyszíni szemle elsődleges adatai szerint a haláleset során az idegenkezűség vagy bűncselekmény kizárható".

Az Országos Mentőszolgálat esetkocsiját az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója fél órával éjfél előtt már ott látta a belvárosi társasház előtt, majd a mentősök mintegy félóra múlva elvonultak, és megjelentek a rendőrautók.

A mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI érdeklődésre személyiségi jogokra hivatkozva nem kívánt részleteket közölni, mindössze annyit mondott: egy középkorú férfihez riasztották a mentőket az Andrássy úti lakásba, és a mentősök a férfit 30-40 percen keresztül próbáltak újraéleszteni, sikertelenül. Miután a mentőorvos megállapította a halál tényét, a helyszínt átadták a rendőrségnek.

Batiz lakásán akasztotta fel magát?

A BRFK helyszíni szemlét végző csoportja - egy másik haláleset helyszíneléséből, amelyet az MTI információja szerint szintén öngyilkossági ügyben tartottak - éjjel fél kettőkor érkezett meg a lakás elé, majd velük egy időben érkezett a helyszínre Budapesti Temetkezési Intézet járműve, hogy elszállítsa az elhunytat.

Mint azt Sass Oszkár az MTI tudósítójának elmondta, a helyszíni szemle azt volt hivatott kideríteni, hogy idegenkezűség okozta-e Daróczi Dávid halálát vagy sem.

Az épület előtt tucatnyi fotóriporter és újságíró állt, és várta a rendőrség tájékoztatását. A BRFK sajtóügyeletese éjjel három óra előtt pár perccel erősítette meg, hogy Daróczi Dávid halálát öngyilkosság okozta. Azt a sajtóértesülést, hogy a volt kormányszóvivő önakasztással vetett véget életének, nem kívánta megerősíteni. Sass Oszkár mindössze annyit közölt: a halál körülményeit vizsgálják.

A Blikk információi szerint Daróczi Dávid valószínűleg felakasztotta magát, és Batiz András Andrássy úti lakásában halt meg. A NOL délután úgy értesült, átmenetileg itt lakott Daróczi.

A volt kormányszóvivő holttestét egy lemezkoporsóban szállították el az Andrássy úti lakásból, és a pillanatot tucatnyi fényképezőgép örökítette meg.

Együttérzés és megrendülés balról és jobbról

Letaglózó volt szóvivőm és barátom halála - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton reggel az MTI-nek. A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: rokonaival, barátaival, ismerőseivel együtt cipeli Daróczi Dávid halálának fájdalmas terhét. Szeretném hinni, hogy lelke halálában nyugalmat talál - tette hozzá.

Bajnai Gordon mély megrendüléssel értesült Daróczi Dávid tragikus haláláról. A volt kormányszóvivő elvesztésével nem pusztán szeretteit, hanem a magyar közéletet és a hazai cigányságot is pótolhatatlan veszteség érte - írta közleményében. Rámutatott: Daróczi Dávid az előítéletek rendíthetetlen ellenfeleként, kivételes szakmai felkészültségével emelkedett a kormányzati kommunikáció meghatározó alakjává. Lendülete, odaadása példaértékű volt sokak számára. A miniszterelnök úgy fogalmazott: emléke előtt őszinte részvéttel hajtok fejet.

Az MSZP mély döbbenettel értesült Daróczi Dávid tragikus haláláról. Egy fiatalember elvesztése önmagában is felkavaró, de a megváltoztathatatlan elfogadását különösen nehézzé teszi az, ha olyan embertől kell búcsúzni, aki számunkra nemcsak a hírek szereplője volt, hanem a mindennapok részese, munkatárs, sőt, sokaknak barát - írta az MSZP Országos Központja közleményében. Hozzátették:az MSZP osztozik a család és a barátok gyászában. Isten Veled, Daróczi Dávid - írták.

Mély megrendüléssel fogadtuk a volt kormányszóvivő halálának hírét - írta közleményében Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Hozzátette: A Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportja nevében részvétünket fejezzük ki Daróczi Dávid családjának.

A Magyar Demokrata Fórum tagjai megrendüléssel és fájdalommal értesültek Daróczy Dávid tragikus haláláról - írta közleményében Kerék-Bárczy Szabolcs. Az MDF szóvivője hozzátette: az MDF nevében részvétünket és együttérzésünket fejezzük ki a volt kormányszóvivő családjának, rokonainak és barátainak.

A Rádió C mély megrendüléssel értesült Daróczi Dávid, a roma rádió egykori főszerkesztőjének hirtelen, tragikus haláláról; a rádió a nap folyamán zenei műsorával kegyelettel emlékezik egykori kollégájára.

Fátyol Tivadar, a Rádió C ügyvezető igazgatója az MTI-nek szombaton elmondta: Daróczi Dávid már a roma rádió indulásakor egyengette és aktív részeseként segítette az ország első és egyetlen roma rádiójának útját, szakmai útmutatásaival megalapozta a kisebbségi rádiózás jelenét és jövőjét.

Halálával közösségünket, munkatársainkat pótolhatatlan veszteség érte, betölthetetlen űrt hagyott maga után - fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy Daróczi Dávid újságíróként, kommunikációs szakemberként, majd kormányszóvivőként egyaránt segítette a roma népcsoportot érintő legfontosabb ügyekről való tájékoztatást, sokszor a Rádió C-n keresztül adott nyilatkozataival.

A roma rádió vezetése és munkatársai kegyelettel őrzik egykori főszerkesztőjük emlékét, osztoznak a család mély gyászában - mondta Fátyol Tivadar.

Daróczi Dávid halálával a magyarországi cigányság példaképe és büszkesége távozott, a hírt megrendülten fogadjuk, osztozunk a gyászban és fájdalomban - közölte az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a volt kormányszóvivő halálhíre kapcsán.

Kolompár Orbán, az 53 fős roma érdekképviseleti szervezet nevében írt közleményében úgy fogalmazott: Daróczi Dávid a magyarországi cigányság példaképe, büszkesége, a roma népcsoport kiemelkedő alakja volt, személyét soha nem felejti el a hazai cigányság, emlékét örökre megőrzik.

Az OCÖ részvétét fejezte ki a családtagoknak, hozzátartozóknak és barátoknak, osztozva mély fájdalmukban, gyászukban.

A magyarországi cigányság egyik lehetséges Obamáját, a jövő reménységét és példaképét veszítette el Daróczi Dávid halálával - nyilatkozta Teleki László, roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a volt kormányszóvivő halálával kapcsolatban szombaton az MTI-nek.

A roma származású szocialista országgyűlési képviselő szerint Daróczi Dávid személye testesíthette volna meg azt az álmot, amelyet mára az amerikai polgárjogi mozgalom és a feketék elértek, hogy az évtizedes diszkrimináció és elnyomás után, Barack Obama személyében színes bőrű elnököt választhattak a demokrácia hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban.

Teleki László azt mondta: Daróczi Dávid rövid, de tartalmas életútja példát mutatott a teljes magyar társadalomnak, de főként a cigányságnak, mert bebizonyította, hogy akarattal, tudással és lehetőséggel a cigányság is eljuthat a legmagasabb szintre, akár az államigazgatás rendszerében is.

Megjegyezte: Daróczi Dávid újságíróként és kormányszóvivőként egyaránt harcolt a diszkrimináció, a faji és vallási megkülönböztetés ellen. Teleki László úgy fogalmazott: Daróczi Dávid hirtelen és tragikus halála örök nyomot hagy a roma értelmiségben, a közéletben, de példamutató életútja reményt adhat a felnövekvő új generációnak.

Daróczi Dávidról, a köztévé egykori munkatársáról az MTV a Roma magazin következő, április 12-i adásában emlékezik meg - tájékoztatott az MTV sajtóirodája a www.hirado.hu-n.

A volt kormányszóvivő 2002 és 2004 között dolgozott a Magyar Televíziónál, szerkesztő-riporterként és felelős szerkesztőként a Híradó, az Üzleti Híradó és a kisebbségi műsorok szerkesztőségének munkájában is részt vett. Az MTV valamennyi munkatársa osztozik Daróczi Dávid családja, hozzátartozói és barátai gyászában - álla közleményben.

A MÚOSZ Szóvivői Szakosztálya részvétét és együttérzését fejezi ki Daróczi Dávid családjának. Mély megrendüléssel és fájdalommal értesültünk kollégánk, barátunk Daróczi Dávid haláláról - írták közleményükben. Munkája, élete példa minden volt, jelenlegi és jövőbeni szóvivőnek, hisz ő valóban mindig azt tette, mondta, amiben mélyen hitt, így mindig ember tudott maradni.

Egy, a szó legszentebb értelmében vett kollégát vesztettünk el, akivel korrektsége, felkészültsége, tudása, higgadtsága miatt öröm volt dolgozni, még a legnehezebb helyzetekben is. Dávid! Szinte napi kapcsolatban voltunk, mégsem érzékeltük a bajt és most mindannyiunkat furdal a lelkiismeret!!! Találd meg a lelked nyugalmát!! - fogalmaztak az egykori kollégák.

A Magyar Hírlapon át a kormányszóvivői irodáig

Daróczi Dávid 1972. április 19-én született Budapesten. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett teológia szakon, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem üzleti marketing szakára járt. Daróczi Dávid nyíltan vállalta és hangoztatta roma származását. Eredeti neve: Daróczi József, édesapja Choli Daróczi József író, költő, műfordító.

Daróczi Dávid 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, a posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón jelentette be.

Korábban, 2004-ben a Rádió C főszerkesztője, azt követően a Magyar Hírlap gazdasági rovatvezetője volt. 2005-2006-ban a kormányszóvivő gazdasági tanácsadója, majd 2007 júniusáig, kormányszóvivői kinevezéséig a Miniszterelnöki Hivatalban a Kormányszóvivői Iroda vezetője volt.

A kormányszóvivői posztról való távozását követően a Batiz András korábbi kormányszóvivővel és Tóth Miklóssal közösen alapított W. Wolf and Partners nevű kommunikációs tanácsadó cégénél dolgozott.

Daróczi Dávid a kormányszóvivői pulpitusnál
Budapest, 2010. április 3. Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő az éjjeli órákban; halálának körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja. A volt kormányszóvivő a budapesti Andrássy út 72. szám alatt, egy harmadik emeleti lakásában vetett véget életének. Daróczi Dávid 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, a posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón jelentette be. A felvétel Daróczi Dávid 2009. április 8-án tartott sajtótájékoztatóján készült a Miniszterelnöki Hivatal konferenciatermében. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.