Szélnek eresztheti magát az Országos Cigány Önkormányzat

Rendkívüli ülésen tárgyal az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlése kedden az ellenzéki frakció által kezdeményezett önfeloszlatásról.

A roma érdekképviseleti testület ellenzéki, Lungo Drom-frakciója az után kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés  összehívását, hogy az október 9-én tartott, szintén rendkívüli közgyűlésen a független képviselők szavazatával többségbe kerültek. Mivel nem fogadták el a napirendet, az elnök elnapolta az ülést. Az ellenzéki frakciót vezető Farkas Flórián ezt akkor úgy értékelte, hogy Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke megbukott, már nincs többsége a közgyűlésében, ezért kezdeményezték a testület feloszlatását.

Kolompár Orbánt arra kérték, hívja össze a rendkívüli közgyűlést november 10-ére, és meghatározták a két napirendi pontot is: az OCÖ ügyvezető elnökségének megválasztása, majd a testület feloszlatása. Ahhoz, hogy az országos önkormányzat kimondja önfeloszlatását, az 53 tagú közgyűlés egyszerű többségének szavazata, vagyis 27 voks kell. A legutóbbi ülésen a jelenlévő képviselők többsége - 28 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett - nem választotta meg az ülés jegyzőkönyvvezetőjét és a két hitelesítőt, így az OCÖ-t irányító nagyobbik, MCF-es (Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma) frakciószövetségből korábban kilépett hét képviselő a közgyűlésen a Lungo Dromot támogatta szavazataival, ezzel többségbe kerültek.

Másnap, október 10-én Lakiteleken tanácskozott a 29 tagú ellenzéki, Lungo Drom-frakció, és - arra hivatkozva, hogy a választások közeledtével a cigányság nem maradhat képviselet nélkül - úgy határozott, mégsem kezdeményezik a feloszlatást, hanem bírósági úton igyekeznek eltávolítani Kolompár Orbánt az elnöki székből. A képviselői indítványnak megfelelően viszont Kolompár Orbán a kért időpontra, november 10-ére összehívta a közgyűlést, és a két megjelölt napirendi pont szerint a cigány önkormányzati képviselőknek dönteniük kell a testület feloszlatásáról.

Az OCÖ közgyűlésének tagjait 2007 márciusában választották meg kisebbségi önkormányzati képviselők. Az 53 tagú közgyűlésben a Lungo Drom (LD) 28, az MCF 25 mandátumot szerzett. Így az volt várható, hogy a többség a fideszes országgyűlési képviselő Farkas Flóriánt (LD) választja meg OCÖ-elnöknek. Az alakuló ülésen mégis Kozák Jánost, az LD színeiben mandátumot szerző képviselőt, a rivális MCF jelöltjét választották elnöknek. (Azzal, hogy Kozák János és szintén testületi tag fia "átállt", az MCF-nek 27, a Lungo Dromnak 26 mandátuma lett).

A Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal utóbb törvénysértőnek ítélte, ezért megismételtette az alakuló ülést. A 2007. március 31-ei ülésen Kolompár Orbánt választották elnöknek 29 igen, 1 nem szavazattal, 23 tartózkodás mellett. A másik jelölt, Farkas Flórián, az LD vezetője 24 támogató szavazatot kapott. Azóta előbb az MCF-hez csatlakozott több LD-s képviselő, így a frakció 37 tagúra duzzadt, az elmúlt hónapokban viszont többen kihátráltak Kolompár Orbán mögül.

Kolompár Orbán idén szeptember 10-én jelentette be, hogy elnöki jogkörének nyolcvan százalékát négy helyettesére ruházza át, mert pártjának, az MCF Roma Összefogás Pártnak a választási felkészülését szervezi. Eddig az OCÖ szinte valamennyi közgyűlésén megpróbálták elmozdítani pozíciójából az elnököt vagy kimondani a testület feloszlatását, de azok a kezdeményezések kudarcot vallottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.