Önálló jelöltekkel indulna a 2014-es választáson az ellenzéki kerekasztal?

Példátlanul széles körű összefogást képzelnek el az ellenzéki kerekasztal szervezői: a következő választáson minden körzetben a közös elveket képviselő saját jelöltet indítanának. Ha győznek, a cél a jogállam visszaállítása.

Minden egyéni körzetben elindulna 2014-ben a formálódó Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (DEKA) jelöltje – derül ki a Magyar Szolidaritás Mozgalom által meghirdetett DEKA koncepciójából, melyet még a kerekasztal minden leendő résztvevőjének el kell fogadnia, hogy programmá váljon.

A Népszava birtokába került tervezet szerint a kerekasztal – amely a hírek szerint februárban tarthatja alakuló ülését – fő feladata lesz egy "rekonstrukciós program" elkészítése, amely a jelenlegi hatalmat reményeik szerint felváltó új kormány programjának alapja lenne.

A DEKA az egyelőre a Továbblépés Programja munkacímet viselő koncepciónak csak a kereteit dolgozná ki, a konkrét megoldásokat a választáson induló pártokra bízná. A program a tervek szerint "helyreállítja a demokrácia alapintézményeit, a makrogazdasági egyensúlyt és a nemzetközi kapcsolatokat", továbbá célja a korrupció visszaszorítása, konszolidált feltételek biztosítása a gazdaság működéséhez, és egy társadalmi-gazdasági megállapodás előkészítése.

A dokumentum konkrét javaslatokat tesz a választásokra: a 106 egyéni választókörzet mindegyikében terveznek képviselőt indítani. Hogy kit, azt a pártoknak a körzetben rendezett előkampányai, illetve az ezzel párhuzamosan zajló helyi közvélemény-kutatások eredményei döntenék el, mert a koncepció szerint a legmagasabb támogatottsággal bíró jelölt lesz a DEKA közös jelöltje.

A kampányban a jelölteknek ugyanazt a közösen kidolgozott rekonstrukciós programot kellene képviselniük, "a pártok közötti versengés csakis a Továbblépés Programjának – közös kereteket tartó – különböző megfogalmazásaival megengedett".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.