Az Omninvest visszaadta a kétmilliárdot, de még nem úszta meg

Visszafizette az Omninvest a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak (NKTH) azt a kétmilliárd forintot amit még 2006-ban oltóanyag fejlesztésre kapott, mint állami támogatást. Ez a "gesztus" azonban nem teszi okafogyottá az Omninvest ellen indult KEHI és egyéb eljárásokat - tudta meg a Népszabadság.

Tegnap visszafizette az OMninvest Kft. azt a kétmilliárd forintos pályázati támogatást, amit még 2006-ban kapott a magyar államtól közvetve egy NKTH pályázaton keresztül. Az összeg kifizetését utóbb egy uniós ellenőrzés kifogásolta, majd ezt követően a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálatot indított a cég ellen.

A KEHI megállapításai szerint az Omninvest Development Kft. jogszabályba ütköző módon használta fel a számára 2006-ban nyújtott kétmilliárd forint összegű állami támogatást, amelynek célja az oltóanyag tömeges előállítására alkalmas gyártástechnológia kifejlesztése volt. A vonatkozó előírások értelmében ugyanis a kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni, ezzel szemben az Omninvest Development Kft. ebből a célból saját anyavállalatát, az Omninvest Kft.-t bízta meg.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy az Omninvest Development Kft. a kapott állami támogatásból értékpapírokat vett, és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt. A hivatal közleménye szerint az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. felajánlotta, hogy visszafizeti az Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatán elnyert kétmilliárd forintot.

Most ez megtörtént.

Az Omninvest új magyar tulajdonosai döntöttek arról, hogy teljes egészében kifizetik a 2006-ban kapott pályázati támogatás 2 milliárd forintos összegét, kamatokkal együtt, a cégnél meglévő több száz munkahely megőrzése érdekében, továbbá a kifejlesztett magyar tudásanyag és a segítségével előállított magyar termék hasznosítása céljából - tudatta lapunkkal Németh Zsolt, az Omninvest Kft. szóvivője. Hozzátette: a támogatás kifizetése nem jelenti azt, hogy a cég elismeri a sajtóban megfogalmazott vádakat. A 2006. évi H5N1-es kutatási tevékenység megvalósult,  a pályázat szakmai és pénzügyi elszámolása megtörtént az Omninvest Kft. az akkor hatályos hazai jogszabályok és a támogatási szerződés előírásait betartva, a támogatást folyósítójával együtt jóhiszeműen járt el, a vállalt kutatási tevékenységet maradéktalanul elvégezte.

A támogatási összeg Omninvest Development Kft. általi kifizetése következtében a pandémiás madárinfluenza (H5N1) és sertésinfluenza (H1N1) elleni vakcinák kifejlesztése a magyar költségvetést a továbbiakban nem terheli, bár a világ több országában e vakcinák kifejlesztésére indokoltan több százmilliárd forintnak megfelelő összegű állami támogatásban részesítették a vakcina-gyártókat.

A kutatás eredményeképpen kifejlesztett új technológia tette lehetővé, hogy a magyar állam a szezonális influenza elleni oltóanyag árán, a világpiaci ár mintegy negyedéért vásárolja meg a 2009-es pandémia idején a világ egyik elismerten legjobb H1N1-es oltóanyagát, amely tényt számos nemzetközi és hazai szakmai publikáció is igazolt.
A sikeres kutatásnak köszönhetően Európában először Magyarországon kezdődhetett meg az oltási kampány egy olyan vakcinával, amelyből a magyar államnak nem kellett a lakosság kétszeres számának megfelelő mennyiséget rendelnie, szemben több európai ország gyakorlatával.

A cég szerint a magyar költségvetés közel 10 milliárd forintot takarított meg azzal, hogy a pandémiás oltóanyagot az Omninvest Kft.-től szerezte be. 2009-ben kijelölt szolgáltatóként 4 millió dózis pandémiás vakcina legyártására és beszállítására kötelezett a céget a magyar kormány a szezonális vakcina áráért. Az ellenérték jelentős részét ugyanakkor csak hónapokkal később fizették ki. 

Mindemellett az átadott 4 millió dózis vakcinán felül további 2 millió dózis gyártására és átadására kötelezte az Omninvestet a kormánnyal megkötött szerződés. Ebből végül 600 ezer dózist vásárolt meg az állam, a fennmaradó mintegy 1,4 millió dózis összes költsége azóta is a céget terheli.

Németh Zsolt mint mondta: hangsúlyozni kívánjuk, hogy csak a 2009-es év vonatkozásában 1,1 milliárd forint befizetést teljesített cégünk a magyar költségvetésbe különböző adó és járulék jogcímeken.

A hazai ellátási kötelezettségeink teljesítését követően, csak 2009 decemberében kezdhettük meg a Fluval P vakcina külföldi értékesítését, a hazai ár többszöröséért. Ez tette lehetővé, hogy felajánlhassuk a 2 milliárd forintos támogatás kifizetését annak érdekében is, hogy ezzel az üggyel kapcsolatban a magyar fejlesztési ágazatot ne érhesse elmarasztalás az Európai Bizottság részéről, a Versenypolitikai Főigazgatóság által indított utólagos vizsgálat alapján - mondta végül.

Lapunk kérdésére a KEHI sajtóosztálya megerősítette, hogy a pénz visszafizetésével nem válik okafogyottá az Omninvest ellen indult eljárások folytatása.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.