Omninvest: betartottuk a hatályos törvényeket

Közleményben reagált az Omninvest Kft. a 2 milliárd forintos pályázati támogatással összefüggő Kormányzati Ellenőrző Hivatal (KEHI) vizsgálatára.

A KEHI büntetőjogi feljelentést tervez az Omninvest ellen, mert vizsgálatuk szerint: az Omninvest jogellenesen használta egy négy évvel ezelőtt elnyert kutatás-fejelsztési támogatást: egyebek mellett azt rótták fel, hogy az Omninvest Development Kft., amely a támogatást elnyerte, saját anyavállalatát bízta meg az oltóanyag-fejlesztéssel, és nem egy független céget. Továbbá, hogy az oltóanyag fejlesztésre kapott állami támogatásból a cég értékpapírokat vásárolt és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik közvetlenül nem vettek részt a fejlesztésben.

Omninvest: betartottuk a hatályos törvényeket
Omninvest

Az Omninvest Kft. közleményében határozottan állítja: a cég a legjobb tudása és szándéka szerint járt el a támogatás felhasználása során.A kutatás eredményesen lezárult, amely a nemzetközi szakmai elismertségen túl a magyar pandémiás oltóanyag beszerzésekor több milliárd forintos megtakarítást eredményezett a magyar költségvetésnek.

Álláspontjuk szerint a 2006-os pályázati támogatás felhasználása során az Omninvest Development Kft. az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor az anyavállalatával együttműködésben végezte el a kutatási tevékenységet. Állítják: 2010. év elején vált ismertté, hogy az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága szerint a támogatási szerződésnek az anyavállalat megbízására vonatkozó része egy EK rendelet szabályába ütközik. Ez az EK rendelet a 2006. évben a magyar jogrendbe még nem került átültetésre, ezáltal a szerződő felek előtt nem volt ismert.

A támogatási összeg visszafizetése tárgyában az NKTH nélkül, önállóan nem áll módunkban nyilatkozni.Megjegyezni kívánjuk, hogy a támogatási összegek beérkezése és azok kifizetése között eltelt pár nap alatt az értékpapír számlán keletkezett kamat a pályázat teljes időtartama alatt nem érte el az ötszázezer forintot.

A dolgozók bérkifizetéseire vonatkozó észrevételeinket a KEHI jegyzőkönyvének kézhezvételét követően tudjuk megtenni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.