Ombudsmani feddés löszfalügyben

Szakértői vizsgálatot javasol az ombudsman a ságvári löszfalak állapotának felmérésére, mert két kisgyermek tavaly júliusban meghalt egy falomlásban a Somogy megyei településen. Szabó Máté az élethez, az emberi méltósághoz, a jogbiztonsághoz és a tulajdonhoz való jog veszélyeztetését látja abban, hogy a település jegyzője, bár tudott arról, nem értesítette a vészhelyzet lehetőségéről a katasztrófavédelmet.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala keddi közleményében azt írja: egy ságvári házaspár bejelentette a jegyzőnek, hogy az ingatlanján leomlott egy több méter magas löszfal és emiatt helyszíni szemlét kértek, valamint tájékoztatták a hivatalnokot arról, a család és az ingatlan megóvása érdekében támfalat építenének.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a jegyző nem volt tisztában a valós kockázatokkal, mert nem rendelt ki szakértőt, nem tartott hatósági ellenőrzést, helyszíni szemlét, csupán egy igazolást adott ki arról, hogy szükséges a partvédelem. Az igazolás birtokában házaspár hozzálátott a támfal megépítéséhez, azonban az alap ásása közben a löszfal újra leomlott és maga alá temette a házaspár és a szomszéd gyermekét. Az ötéves kisfiú és a szomszéd 11 éves kislánya meghalt.

A tragédia után az önkormányzat szakértőt rendelt ki, helyszíni szemlét tartott a siófoki polgármesteri hivatal és a Dél-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal is. Siófok jegyzője - mint elsőfokú építési hatóság - azonnali hatállyal megtiltotta a lakóépület használatát. A szakértő megállapította, hogy a falba vájt pince feletti kőzetek évek óta gyengülnek, a munkaárok kiásása pedig azokat olyannyira instabillá tette, hogy a fal leomlott.

Az ombudsman felhívja a figyelmet a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről is rendelkező törvény előírására, miszerint az, aki a katasztrófát vagy annak veszélyét észleli, vagy arról tudomást szerez, haladéktalanul köteles bejelenteni azt a katasztrófavédelem hivatalos szerveinek, illetve az önkormányzati tűzoltóságnak és a polgármesteri hivatalnak.

Vizsgálati jelentésében Szabó Máté utal arra is, hogy különös figyelemre és óvatosságra inti az érintett települések lakóit, vezetőit az elmúlt évek több löszfalomlása, a fellazult löszös falak bizonytalan állaga. Mint írja, a tragédiát megelőzhették volna, ha egy puszta igazolás kiadása helyett készült volna szakértői vélemény, illetve történt volna ezen alapuló hatósági intézkedés. 

Az országgyűlési biztos a vizsgálata következtetése alapján felkérte Ságvár önkormányzatának jegyzőjét, hogy a jogszabályoknak megfelelően járjon el a katasztrófahelyzetek bejelentésekor. A polgármesternek javasolta, hogy kezdeményezzen szakértői vizsgálatot a településen található valamennyi löszfal állapotára vonatkozóan.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét pedig az ombudsman arra kérte, hogy az érintett települési önkormányzatok és a lakosság kapja meg a veszélyhelyzetek megelőzéséhez és elhárításához szükséges tájékoztatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.