Ombudsman az AB-döntésről: Működik

Üdvözölte az Alkotmánybíróság döntését Szabó Máté ombudsman; szerinte hatékonyan működik a rendszer.

Szabó Máté ombudsman üdvözölte a kezdeményezésére született pénteki alkotmánybírósági döntést. A 2012-ben hozott határozatok alapján az ombudsman azt is megállapította, hogy hatékonyan működik az a rendszer, amelyben az állampolgárok kezdeményezhetik, hogy az alapvető jogok biztosa utólagos normakontrollért forduljon az Alkotmánybírósághoz (AB).

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált az AB pénteki határozatára, amelyben megállapította: az Országgyűlés túllépett jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak. Az AB ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.

Az alapvető jogok biztosa üdvözölte az AB határozatát, amely az ombudsman indítványának helyt adva formai hiányosságok miatt, azok tartalmi vizsgálata nélkül megsemmisítette az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek egyes, általa kifogásolt elemeit.

Szabó Máté indítványa szerint a jogállamiság érvényesülése szempontjából problémás, hogy mivel az átmeneti rendelkezéseket az alaptörvény részének minősítették, így a benne foglalt rendelkezéseket nem szükséges tartalmi szempontból összevetni az alaptörvény garanciális szabályaival, elveivel. Az ombudsman indítványában külön is hangsúlyozta, hogy súlyos veszélyeket rejtene magában, ha az átmeneti rendelkezések alapján meghozott törvények magával az alaptörvénnyel, annak alapjogi szabályaival kerülnének ellentmondásba - olvasható az ombudsmani közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.