Benézte az 'álrendőröket' az ombudsman?

Megengedhetetlen, hogy bármely civil szervezet tagjai "Rendőrség" feliratú autóval, a BRFK, illetve annak egy nem létező szervezeti egysége karjelvényét viselve, rendőrségi rádiót használva, lényegében rendőrnek tűnve tevékenykedjenek a tömegrendezvények biztosítása során - állapította meg Szabó Máté ombudsman a rendőrség október 22-23-ai tömegkezelését vizsgálva.

Az országgyűlési biztos hivatala az ombudsman hivatalból folytatott vizsgálatának megállapításairól csütörtökön tájékoztatta az MTI-t. A közlemény szerint a biztos munkatársai több rendezvény helyszínén láttak olyan személyeket, akik "BRFK", illetve "BRFK Tűzoltó és műszaki mentő szolgálat" feliratú karjelvényt, fekete - más rendőri szervnél nem rendszeresített - egyenruhát viseltek, a hátukon "Készenléti szolgálat", illetve "Tűzoltóság" felirat volt olvasható, rendőrségi rádiót, megkülönböztető jelzéssel felszerelt, rendőrségi címerrel és "Rendőrség" felirattal ellátott személygépkocsit használtak.

Az ombudsman az országos rendőrfőkapitánytól azt a tájékoztatást kapta, hogy a rendőri szerveknél nem viselnek fekete, "készenléti szolgálat" illetőleg "tűzoltóság" feliratú egyenruhát, és a BRFK-n nincs tűzoltó és műszaki mentő szolgálat nevű szervezeti egység. A tájékoztatás szerint a BRFK tulajdonában van a rendezvények helyszínén látott gépkocsi, amelyet - tűzoltási feladatokról szóló megbízási szerződéssel - egy polgárőr és önkéntes tűzoltó egyesületnek adtak használatba.

A biztos szerint ugyanakkor jogállamban elfogadhatatlan, hogy egy civil szervezet tagjai "Rendőrség" feliratú, megkülönbözető jelzéssel felszerelt gépjárművet használjanak, és ezzel tevékenységük - nyilvánvalóan nem létező - rendőri jellegére utaljanak. "Az ilyen látszat keltése alkalmas arra, hogy alapjaiban ingassa meg a rendőrség iránti közbizalmat" - mondta ki az állampolgári jogok biztosa.

Az ombudsman kiemelte, hogy visszásságot okoz, ha egy egyesület tagjai a rendőri állományhoz tartozást imitáló ruházatban és rendőrséginek tűnő gépjárművel vesznek részt rendezvények biztosításában. A visszásság súlyát pedig különösen növeli, hogy mindezt kifejezetten a BRFK-val kötött megbízási szerződés keretében teszik - tette hozzá.

Nem álrendőrök, civil segítők

Polgárőrök, a polgárőrség önkéntes tűzoltó-műszaki mentő egységének tagjait nevezte "álrendőröknek" Szabó Máté ombudsman a BRFK 2099 október 22-23-i tömegkezelési gyakorlatáról készült jelentésében - közölte a Népszabadság érdeklődésére a Budapesti Rendőr-főkaptiányság. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a főkpitányság közlése szerint azokat a civileket álrendőrözte le, akik szabadidejükben, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül vállalnak szolgálatot a köz érdekében.

A BRFK-nak érvényes együttműködési megállapodása van a fővárosi polgárőrséggel. Külön megállapodás keretében veszik igénybe szükség esetén a tűzoltó-műszaki mentő egység szolgáltatásait. A rendőrség azért adott egy autót a polgárőrség önkéntes tűzoltóineak használatába, hogy legyen mivel a felszerelésüket szálíltani. Az egység minden esetben a helíszenbiztosításért felelős parancsnok utasításai szerint jár el, eddig soha, senki részéről nem vetődött fel, hogy rendőrnek nézte volna őket.

A BRFK egy nevének elhallgatását kérő munkatársa emlékeztetett rá: az MTV székházának 2006-os ostromakor a tűzoltók visszakoztak az autókat gyújtogató tömeg láttán. Akkor fogalmazódott meg az igény egy olyan egység iránt, amely "kényes", vagy kifejezetten veszélyes helyeztekben is kész és képes tüzet oltani, műszaki mentést végezni.

A BRFK azt ígéri, felhívja a polgárőrök figyelmét, hogy igyekezzenek méginkább egyértelművé tenni, hogy ők a rendőrség civil segítői, akik a Polgárőrségről szóló törvény és a rendőrséggel kötött együttmáködés alapján végzik önkéntes munkájukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.