Ombudsman a szivárogtatás ellen

Nem valószínű, hogy kiszivárogtatták volna a csepeli kettős gyilkosságról szóló hangfelvételt - de ne is tegyék, figyelmeztet az ombudsman.

Nem tükrözi pontosan a Blikk a csepeli kettős gyilkosság hangfelvétele által rögzített történéseket  - egyebek mellett ezt állapította meg az adatvédelmi biztos, aki a kiszivárogtatott hangfelvétel miatt indított vizsgálatot. 

Jóri András közleménye szerint a Blikk által idézettek nem hangzanak el a hangfelvételen, a hangfelvétel segítségével rekonstruálható események egyes részletei ugyanakkor megtalálhatók a Blikk szövegében. Mindez arra utal az adatvédelmi ombudsman szerint, hogy az újság cikke közvetett beszámolón alapszik. A vizsgálat alapján nem valószínűsíthető, hogy a hangfelvétel a nyomozó hatóságtól illetéktelen személyhez került volna. Jóri ugyanakkor felhívja a nyomozó hatóság figyelmét arra, hogy bűnjelkezelés adatvédelmet és adatbiztonságot szolgáló garanciarendszerét erősítve, valamint a munkatársak képzésével a jövőben az ilyen információszivárgás lehetőségét is zárja ki.

A vizsgálat előzménye, hogy a Blikk 2009. január 13-án "Ezt vette fel a magnó" címmel cikket közölt, melyben a "Blikk megtudta" forrás megjelöléssel a nemrégiben Csepelen elkövetett kettős gyilkosság során készült hangfelvétel tartalmáról ír. Ebben leírja az eset állítólagos körülményeit, és idézőjelben közöl mondatokat, azt sugallva, hogy azok a hangfelvételből vett idézetek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.