Ombudsman: szükséges a végrehajtás átfogó újraszabályozása

Ötletelés helyett átfogó, rendszerszintű újraszabályozásra van szükség a bírósági végrehajtás területén - mondja Szabó Máté.

Szabó Máté ombudsman szerint ötletelés helyett átfogó, rendszerszintű újraszabályozásra van szükség a bírósági végrehajtás területén. Sok száz panaszos kifogásolja például a díjszámítást, az ügyfélfogadást, vagy éppen az eljárások eredménytelenségét, ugyanakkor a végrehajtói szférában a havi átlagos jövedelem hozzávetőleg 450 ezer forint - hangzott el az alapvető jogok biztosának sajtótájékoztatóján Budapesten szerdán.

Szabó Máté szerint a szabályozás legfőbb problémája, hogy a bírósági végrehajtók egyfelől állami funkciókat, közhatalmi jogosítványokat gyakorolnak, másfelől a piacról élnek, nyereségorientáltak és a kétféle felelősségi kör elhatárolása nem megfelelő.

Az ombudsman ugyanakkor hangsúlyozta: nem szabad általában démonizálni a végrehajtót és igaz az is, hogy a jelenlegi kormány komolyan igyekszik segítséget nyújtani a bajba jutottaknak, de mintha nem lenne átgondolt, kidolgozott az adósmentő program.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.