Szabó Máté: Ne zárják rácsok mögé a menekült gyerekeket!

Az alapvető jogok biztosa szerint szükségtelen úgynevezett előkészítő őrizetbe venni az illegális határátlépést elkövető külföldi állampolgárok kiskorú gyermekeit, aminek ráadásul jogalapja sincs. Magyarországon jelenleg ez az egyetlen olyan helyzet, amikor a rendőrség 14 évnél fiatalabb személyt is fogva tarthat.

Szabó Máté ombudsman egy előre be nem jelentett helyszíni bejáráson vizsgálta a békéscsabai Ideiglenes Őrzött Szálláson élő kisgyermekes családok alapvető jogainak érvényesülését. Ez az egyetlen olyan hely Magyarországon, ahol a rendőrség 14 évnél fiatalabb, vagyis a jog szerint cselekvőképtelen kiskorúakat is fogva tart.

Az idegenrendészeti eljárásban a kísérő nélküli kiskorút nem, viszont a felnőtt családtagja kíséretében lévő gyermeket legfeljebb 30 napra őrizetbe lehet venni. Az alapvető jogok biztosa vizsgálatában megállapította, hogy az ilyen fogva tartás, mint intézkedés tényleges "tárgya" nem a cselekvőképtelen kiskorú, hanem a felnőtt hozzátartozója. Sérti az Alaptörvényben biztosított szabadsághoz való jogot, hogy a felnőtt családtag által elkövetett idegenrendészeti jogsértés miatti tartják őrizetben a cselekvőképtelen kiskorút is.

Az ombudsmani vizsgálat során az idegenrendészeti hatóságok a családi élet tiszteletben tartásához való alapjog, és a közbiztonság védelmének szempontjaival indokolták a felnőtt hozzátartozója kíséretében lévő kiskorú fogva tartását. Jelentésében a biztos megjegyzi, hogy a magánélethez való jog az Ideiglenes Őrzött Szálláson nem biztosított, miután a külföldieknek az őrizetet egy olyan totalitárius intézményben kell letölteniük, ahol a hálóhelyiségek többségének ajtajáról a kilincset leszerelték, és a családtagoknak még az étkezések idejére sincs lehetőségük elvonulni. A fogva tartás 30 napja a kisgyermekek számára végtelenül hosszúnak tűnik, és ez nekik lelki traumát okoz.

Kérdés, hogy a cél, vagyis a kiutasítás végrehajtása szempontjából feltétlenül szükségszerű-e a kiskorú akár 30 napig tartó őrizetének időtartama, hiszen utána – ha a kiutasítás nem hajtható végre – szabadon távozhat.

A vizsgálat megállapításai szerint az őrszemélyzet jóindulattal, humánusan, a jogszabályi előírásokat betartva bánik a fogva tartottakkal. A bizonytalan jövő, a fogva tartás ténye, a házirend szerint szabályozott életritmus, és valódi intimitás hiánya azonban a gyermeki léttel nem összeegyeztethető pszichés megpróbáltatást jelent.

Az alapvető jogok biztosa a belügyminiszter és az országos rendőr-főkapitány intézkedéseit kezdeményezte az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.