Ombudsman: Bakondi túllépte a hatáskörét

Az ombudsman szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője túllépte hatáskörét, amikor két normatív utasításban általános jelleggel korlátozta a hivatásos tűzoltók egyesületi szerepvállalását.

Szabó Máté hivatalának közleménye szerint egy civil szervezet formai és tartalmi szempontból is aggályosnak tartotta Bakondi Györgynek, az OKF főigazgatójának még 2012 elején kiadott normatív utasítását. A panaszos szerint a szabályozás nem felel meg a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény rendelkezésének, mert a főigazgató aránytalanul korlátozta a hivatásos tűzoltók egyesülési jogát, amikor megszabta, hogy a tűzoltók mely önkéntes szervezetekben nem vállalhatnak tisztségviselőként szerepet.

A panasz alapján indított vizsgálatában az alapjogi biztos megkereste a főigazgatót, aki azonban nem tartotta aggályosnak az utasítást. Álláspontja szerint azért volt rá szükség, hogy megelőzzenek egyes összeférhetetlenségeket.

Mint a közleményben olvasható, az ombudsmani vizsgálat idején új utasítás lépett hatályba. Ez a korábbi, szigorúbb korlátozás helyett azt írja elő, hogy ha a hivatásos állomány tagjával szemben a szakmai irányítási és felügyeleti jogkörből adódó összeférhetetlenség áll fenn, akkor az illető nem tölthet be vezető tisztséget önkéntes tűzoltó egyesületben, a tagsági jogviszonyt pedig köteles szolgálati elöljárójának írásban bejelenteni.

Az alapjogi biztos álláspontja szerint a főigazgató mindkét utasításában túllépte felhatalmazása kereteit, amikor a hivatásosok jogállásáról szóló törvény szövegén túlmenő további feltételeket írt elő. A törvény felhatalmaz ugyan a hivatásos állományú tagok egyesülési jogának korlátozására, de nem ilyen általános jelleggel. Kizárólag arra ad lehetőséget, hogy az érintett hivatásos tűzoltó felettese az egyes konkrét esetekben megelőzhesse az összeférhetetlenséget - írták.

Szabó Máté jelentésében hangsúlyozta, hogy csakis a törvényalkotó jogosult a hivatásosok egyesülési jogát általános jelleggel korlátozó jogi szabályozás megalkotására. Az érintett normatív utasításokban nem teljesültek a jogalkotás alkotmányos követelményei, mert nem alkalmazható a törvényben rögzítetteken túlmenő, általános jellegű jogkorlátozás.

Az alapjogi biztos ezért azt kérte az OKF főigazgatójától, hogy hatvan napon belül módosítsa vagy helyezze hatályon kívül a normatív utasítás aggályos rendelkezéseit.

Az ombudsmani jelentés teljes szövege ITT olvasható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.