Mintha Mészáros Lőrinc megvette volna egész Budapestet

- Az ott a Váli-víz, a stadion, a falu és körülötte Mészáros földjei - áll elképedve egy férfi a hamarosan átadásra kerülő Széll Kálmán tér egyik látványeleme, a metrókijárat épületéhez támasztott körülbelül öt méter magas és hét méter széles kőfaragás előtt. 

Az eredeti látványterv szerint ezen a betonlapon csupán csak egy felirat állt volna: Széll Kálmán tér. Az építkezés hosszú ideje alatt azonban úgy tűnik, változott a terv.

 

A feliratnak azonban se híre, se hamva a térnek ezen a részén, az átkerült a 4-es 6-os villamos kanyarodó részéhez, ide viszont épült valami, ami előtt nem lehet szemet lehunyva elmenni. 

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

  - Ez valami... Ez micsoda? - kérdezi egy idősebb hölgy, aki elmondása szerint arra vár, hogy beinduljon végre a mozgólépcső a Várfok utca és a tér között. - Ezt nézni kell egy ideig, hogy rájöjjek, mi az. De nézem már vagy három perce és csak a szántóföld jut eszembe.

- Azok ott azok a földek, amiket Mészáros megvett a földárveréseken - kontráz egy fiatalabb férfi nevetve.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Pedig a két részből álló kőfaragás Budát és Pestet ábrázolja. A budai oldal egy szellőzőakna oldalát díszíti, rajta a Budai Vár alaprajzával. A nagyobb kőtáblán Pest látható. Valamikor a századfordulón nézhetett ki így. 

A téren egyébként több épület oldalát is díszíti faragott dombormű, a jegypénztár előtt például egy nosztalgiavillamos kanyarodik a falakon. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.