Olvasóinknak válaszolt a rendőrfőkapitány

Megérkezett a szerkesztőségbe Bencze József országos rendőrfőkapitány és válaszol olvasóink kérdéseire. Vannak köztük rázósak, kemények is. A főkapitány jól állja a sarat.

www.meltosag.net | 2009. május 20. | 07:55:56

Örömmel olvastuk Főkapitány Úr nyilatkozatát, melyben kifejti, hogy a rendőrség számára becsületbeli ügy a romák elleni támadások felderítése. Ezt biztató jelnek értékeljük, s ennek fényében arra kérjük Önt, mielőbb adjanak tájékoztatást, hogy állnak az alábbi, romák ellen Magyarországon 2008-2009-ben elkövetett bűnesetek nyomozásában:

– 2008. január 22. Szigetváron bántalmazott két roma nőt öt barcsi férfi.
– 2008. március 1. Tiszaroffon felgyújtották a kunmadarasi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjének házát.
– 2008. március 15. Tapolcán két fiú egy szórakozóhely közelében összevert egy roma férfit. A 32 éves áldozat életveszélyes állapotban került kórházba.
– 2008. június 3. Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki sem sérült meg, de az egyik szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett.
– 2008. július 21. Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra.
– 2008. augusztus 8. Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.
– 2008. augusztus 19. Székesfehérváron kövekkel dobálták meg egy romák lakta lakóház ablakait, és életveszélyesen megsebesítettek egy 12 éves roma kislányt.
– 2008. szeptember 5. Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak.
– 2008. november 3. Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két családi házra; ketten életüket vesztették.
– 2008. november 18. Pécsen éjjel kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállították kórházba.
– 2008. december 15. Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült.
– 2009. február 22. Tatárszentgyörgyön éjjel, feltehetően Molotovkoktéltól, tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és ötéves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett.
– 2009. április 22-én este, éjszakai műszakba indulása előtt házának udvarán egy férfit agyonlőtt egy lesben álló ismeretlen.

Bencze József:

Az elmúlt év nyarán külön nyomozó csoportot hoztunk létre a romák elleni támadások nyomozására. Itt 18 ügyben van kompetenciája a Nemzeti Nyomozó Irodánál felállított nyomozó csoportnak. Napjainkra száz fõre növeltük a nyomozó csoport létszámát.

Minden olyan esetben, ahol emberölés történt, 10 millió forint nyomravezetői díj kitűzésére került sor. Egyéb esetekben, ahol rongálás, illetve testi sértés valósult meg, 1-1 millió forint a díj kitűzése összege. Több ügyben ezek közül eredményes nyomozást sikerült folytatni, így például a pátkai esetben, ahol egy korábbi családok közötti vita volt a motívum. Az elkövetők pedig sajnálatos módon polgárőrök voltak. Az ügyben vádemelés történt.

Székesfehérvárott, ahol a támadás következtében egy 12 éves kislány súlyosan megsérült, a nyomozás kiderítette, hogy öt fiatal volt a támadó, akik ellen szintén már vádszakban van az ügy. Ezen ügyek sorába tartozott a pécsi kézigránátos támadás, ahol két személy halt meg. Ebben az ügyben is eredményes felderítést követően az elkövetõk jelenleg előzetes letartóztatásban vannak. A nyomozást a Baranya Megyei Fõkapitányság folytatja.

A galgagyörki esettől a legutóbbi tiszalöki esetig bezárólag több olyan támadás történt romák, illetve romák által lakott ingatlanok ellen, amelyekben a kriminalisztikai jegyek hasonlósága és más bizonyítékok alapján sorozat jellegű cselekmény valósult meg. A díjkitőzést ebben az esetben ezen sorozatügyek felderítéséhez nyújtott segítséget 50 millió forintra emeltük. A megemelt nyomravezetõi díj óta 70 bejelentést kapott a Nemzeti Nyomozó Iroda, ezen információk jelentõs része nem hozott érdemi új információt.

Az ügyet a rendőrség becsületbeli ügyként kezeli. Eddig több mint tízezer személy ellenőrzésére került sor, több száz óra videoanyag (autópálya, és egyéb térfigyelõ kamerák felvételei) ellenőrzésére. Minden lehetséges operatív és nyílt eszközt a rendőrség ezen ügyek felderítésére igénybe vesz.

Egy hálóterv alapján megerősítésre került azon települések rendőri ellenõrzése, ahol hasonló támadások feltételezhetõek. Együttmûködést kezdeményeztünk az érintett megyék roma kisebbségi vezetõivel, illetve polgárõr vezetõivel, annak érdekében, hogy azok a roma személyek, akik vállalják és alkalmasak arra, hogy önkéntes rendészeti feladatokat végezzenek, csatlakozhassanak a polgárõrséghez.

Mindenképpen meg kell akadályozni ugyanakkor azt, hogy önálló csoportok alapos vagy alaptalan információk, illetve félelem alapján önbíráskodásokat kövessenek el. Ilyen típusú fellépésekre sajnos az elmúlt időszakban több esetben sor került. Ezekben az esetekben természetesen a rendõrség eljárásokat kezdeményezett. Bízom azokban a kollégákban, akik a százfős nyomozó csoport tagjai, hiszen már eddig is számos nagy ügyben bizonyították rátermettségüket, személyesen hetente referáltatok ezekben az ügyekben. Személyes meggyőződésem is, hogy kollégáim elkötelezettek, mindent megtesznek annak érdekében, hogy eredményesen tudjunk az ügyekben eljárni. Ez a rendőrség presztízsügye.

Tettrekészek és a Jobbik

zsüri | 2009. május 18. | 17:15:15 (és még többen)

Tisztelt Országos Rendőrfőkapitány Úr!

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az Ön látogatását a NOL-nál beharangozó cikk alatt jelent meg, hogy a Tettrekész Rendőrszakszervezet megállapodást kötött a Jobbik nevű párttal. Szerintem hiába hangsúlyozzák, hogy ez nem politikai jellegű, álláspontom szerint összeférhetetlen, hogy egy rendőr együttműködjön egy párttal. Szerintem Önnek lépnie kell, amíg nem késő. Mi lesz a Jobbik rendezvényein bekövetkező összetűzésekkel?

Bencze József:

Az alkotmány a rendőrségi törvény, valamint a hivatásos szolgálati viszonyt szabályozó törvény egyértelműen deklarálja a rendőrség párt és politikamentességének igényét. Egyértelműen megfogalmazza azokat az elvárásokat, amelyek ezt az alapkövetelményt garantálják, mint például a rendőr nem lehet politikai párt tagja, nem vállalhat kampánytevékenységet, kivéve abban az esetben, ha az országgyűlési képviselői, EP-képviselői, vagy önkormányzat képviselőjelölt. Ebben az esetben azonban szolgálati viszonyát szüneteltetni kell.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet főtitkára hivatásos szolgálati viszonyban álló rendőr, aki jelenleg a Jobbik Magyarországért Párt EP-listáján szerepel. Erről a tényről jelentést tett, szolgálati viszonya erre az időtartamra szünetel és törvény szerinti mentelmi jog illeti meg. Sajnálatos, hogy ezt a „szolgálaton kívüliségi helyzetet” kihasználva a szakszervezet nevében politikai párttal kötött megállapodást.

A rendőrség vezetése egyértelműen elítéli és nemkívánatosnak minősíti az ilyen típusú együttműködést, tekintettel arra, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet tagjai zömmel a magyar rendőrség hivatásos állományából tevődnek össze. Ezért az alkotmányban és más törvényekben meghatározott elvárásokat és követelményeket sérti egy ilyen megállapodás. Hangsúlyozni szeretném, hogy a szakszervezet főtitkárát két ízben is nyílt levélben szólítottam fel, hogy tartózkodjon a politikai befolyástól, hiszen egy párt színeiben való szerepvállalása előrevetítette és vetíti  a rendőröket tömörítő szakszervezet politikai befolyásolásának lehetőségét. Természetesen a rendőrség egyetlenegy párttal kapcsolatban sem tartja elfogadhatónak az ilyen típusú megállapodások megkötését. Jelenleg vizsgáljuk a jogi lépések lehetőségét. 

Roma elkövetők

eszemállmeg | 2009. május 20. | 10:27:22

Tábornok Úr!
nyilván Ön is találkozott már a világhálón azzal az igen hosszú felsorolással, amely romák által elkövetett megalázó, brutális és máig bűntetlenül maradt bűncselekményeket tartalmazza. Rablásokat, lopásokat, nemi erőszakot, kiskorúak és idősek zaklatását. Ezeknek az ügyeknek a nyomozásáról, sikeres felderítéséről alig hallani valamit?

Bencze József:

Ha konkrét ügyeket kérdeznek, akkor arra természetesen konkrét választ tudunk adni az ügyek állásáról. A rendőrség a bűnelkövetőkről etnikai hovatartozásuk, nemzetiségük, fajuk, vallásuk stb. alapján nem vezet nyilvántartást, és számos esetben, amikor olyan ügyek vizsgálatáról van szó, amelyben a gyanúsítottak esetleg roma származású személyek, ezt a körülményt a rendőrség nem hangsúlyozza és nem publikálja.

A romák sérelmére elkövetett bűncselekmények nyomozása kapcsán számos lehetséges indíték, illetve motívum számbavételére és ellenőrzésére került sor, és természetesen nem kerülte el a rendőrség figyelmét az esetleges bosszúmotívum sem, ezért áttekintettük azokat az ügyeket, amelyekben roma származású személyek, mint elkövetők szerepeltek.

Remélve, a bűnözők rabosítás folyamatában vagy ha az eljárás alá vont személy maga nyilatkozik származásáról, az illető személy etnikai hovatartozása megállapítható. Ugyanakkor nehezen lehet megállapítani azt, hogy az adott ügyekben, ha bosszúindíték motiválja az elkövetőt, hol van az ingerküszöb, hiszen például a pécsi kézigránátos kettős emberölésügyben az indíték a szomszédban lakó család zajos, hangos, elviselhetetlen életmódja volt.

Elhárítók, ügynökök

Kongat | 2009. május 20. | 05:44:51

Mi a személyes véleménye arról, hogy a média az elhárítást, annak tisztjeit, főként az rendszerváltás előtt szolgálatot teljesítőket ügynököknek, spicliknek nevezik.

Tisztelettel: Varga József Tatabánya

Bencze József:

A rendszerváltáskor, illetve azt követően egyfajta politikai konszenzus született a tekintetben, hogy a III/III-hoz tartozó ügynökök listáját nyilvánosságra kell hozni. Ma már a III/II-es osztályhoz tartozók irányába is egyre többen, többször élnek a nyilvánosság erejével. A hivatásos szolgálatban ezen ügyosztályoknál dolgozók jelentős része ismereteim szerint már nincs szolgálati viszonyban.

Az  a személyes véleményem, hogy nem a szervezethez tartozás, hanem elsősorban az illető tettei, cselekedetei kell, hogy minősítsenek valakit, ezért azt gondolom, hogy az általánosítás nem elfogadható. A máig tartó viták ugyanakkor azt jelentették, hogy a rendőrséggel kapcsolatban álló és a bűnügyi munkát segítő ügynökhálózat is szinte teljes egészében felszámolásra került a rendszerváltás után, hiszen az ügynökök, az adatszolgáltatók joggal félhettek attól, hogy az ő kapcsolatuk is, amely egyébként minősített államtitoknak minősül, valamikor valamilyen politikai megfontolásból nyilvánosságra kerülhet. A rendőrség a korszerűsödő technikai eszközök mellett nem nélkülözheti ugyanakkor a humán hírszerzés lehetőségét.

Gyenge törvények, gyenge rendőrség

3. gator | 2009. május 19. | 21:41:27

Bence Józseftől nehezen kérdeznék, hisz ő is parancsokat hajt végre, a rendőrség kezét pedig megkötik a sokszor gyatra törvények.

Bővíteni kellene a jogos ön, és birtokvédelem lehetőségeit, a visszaeső bűnelkövetőket pedig keményen kellene büntetni, és alkalmazni kellene velük szemben a segélymegvonás eszközeit is (szabálysértések esetén).

A 20.000 Forintos szabálysértési összeghatárt meg kell szüntetni, ne legyen bocsánatos lopás. Addig pedig, amíg a börtönökbe nyaralni vagy épp telelni, ha nincs mivel fűteni otthon télen) és pihenni mennek a bűnözők, addig visszatartó erő sincs.
Kemény fizikai munkával kellene a raboknak megtermelniük a saját ellátásuk költségeit, így lenne visszatartó erő is, meglenne a költségcsökkenés, és könnyebben beilleszkednének a munka világába.

De először is hatékony rendőrség kellene. Az állomány jelentős része ma büntetőcédulákat osztogat... Érdekes volt, amikor tavaly meglátogattam az egyik közeli őrsöt (nem gyanusítotti minőségemben:). Megnéztem az őrs tablóját. 1995-ben 35-en voltak, ma pedig csak 22-en. Így nem fog nőni a közbiztonság....

Bencze József:

A Btk.-t módosító törvényjavaslat számos változást céloz meg, többek között a megelőző jogos védelem törvénybe iktatásával, illetve a jogos védelmi helyzetben lévő személy felelősségi szintjének csökkentésével. Konkrétan, hogy ne a megtámadottnak legyen felelőssége az arányosság kérdésének figyelembevétele, ezt a felelősséget egyértelműen a támadónak kell viselni.

A személy elleni erőszakos bűnelkövetők esetében a tervezet szigorítaná a büntetési tételt a harmadik személy elleni erőszakos bűncselekményt elkövető esetében. A fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett bűncselekményeknél is szigorodna a büntetési szankció, hasonlóan a hivatalos személy elleni erőszak esetében, ha az intézkedő rendőrt, pénzügyőrt éri ilyen támadás.

A szabálysértési értékhatár jelenleg a tulajdon elleni szabálysértések esetén 20 ezer forint.  A 20 ezer forint alatti tulajdon elleni szabálysértések esetén a jegyző a szabálysértési hatóság, korábbi jogi szabályozás megszüntette a rendőrség előkészítő eljárását a szabálysértési ügyekben. A közterületek rendjének megerősítését célzó cselekvési program (amelyet a kormány elfogadott) tartalmazza az előkészítõ eljárás visszaállítását. A jogszabály-módosítás elfogadása esetén a rendőrség minden szabálysértési értékben elkövetett lopás esetén a felderítés érdekében előkészítõ eljárást fog folytatni, ezáltal nem lesz elkerülhető 20 ezer forint alatti lopások esetén sem a felelősségre vonás. Az elmúlt években az ilyen típusú ügyek megszaporodtak, esetenként valószínű látenciában maradtak, ugyanakkor a sértett joggal mondhatott kritikát a közbiztonságról.

Nem magyar rendőrség?

Szabo | 2009. május 19. | 19:44:15

Kérdés: Mikor lesz a Magyar rendrség Magyar Rendrség? Mikor lesz politikai oldaltól és pártoktól független, mikor lesz szakmailag elfogadható színvonalon? Mert most mindez nem áll..!

Bencze József:

A magyar rendőrség ma is a Magyar Köztársaság rendőrsége. A jelenlegi alkotmányos struktúrában az igazsági rendészeti miniszter irányítja a rendőrséget, ugyanakkor a helyi, illetve területi önkormányzatoknak köteles a megfelelő szintű rendőri szervek vezetője beszámolni, a rendőrfőkapitány pedig az Országgyűlés meghatározott bizottságai előtt köteles felkérésre megjelenni és jelentést tenni. Ilyen módon van a politikának kapcsolata a rendőrséggel, azon túlmenően az a filozófiánk, hogy valamennyi politikai párttól megfelelő és egyenlő távolságra legyen a rendőrség valamennyi szervezete.

Az év első öt hónapjában 15 megyei főkapitány számolt be a megyei önkormányzat előtt, minden esetben elfogadták a beszámolót. Ugyancsak 570 helyi önkormányzat esetében került sor rendőri beszámolóra, ahol egyetlenegy eset kivételével szintén elfogadták a rendőrség beszámolóját. Látható módon, helyben, több ismerettel és alaposabb rálátással ítélik meg a rendőrség munkáját. Szükséges lenne egy ciklusokat átívelő rendőrségi stratégia, amely egyértelművé és kiszámíthatóvá tenné a rendőrség munkáját. Egy ilyen stratégiához ugyanakkor szükség lenne a parlamenti pártok konszenzusára.

Az Europol tagjaként európai összehasonlításban a magyar rendőrség nemzetközi megítélése jó, megkockáztatom, sokkal jobb, mint a hazai megítélés.

Félni a rendőrtől?

ejmiak | 2009. május 19. | 13:47:46

Mikorra tervezik elérni, hogy az egyszerű ártatlan állampolgár ne menjen át a túlsó járdára, ha rendőr jön szembe, tartva tőle jogosan, hogy beleköt?

Bencze József:

A rendőri intézkedések ellen számos panaszfórumon szót emelhet, akinek a rendőri intézkedés során az érdekei sérülnek. Akár az intézkedő rendőr parancsnokánál, akár az ügyészségen, vagy az év elején felállított Független Rendészeti Panasztestületnél, vagy az állampolgári jogok biztosánál lehet bejelentést, panaszt tenni. Egyetlenegy esetben sem marad kivizsgálás nélkül a panasz.

Semmiképpen nem tudom elfogadni általánosításként azt az állítást, hogy a rendőrtől ma bárkinek is tartani kellene. A rendőri intézkedések töredékében kerül sor panasztételre. Ugyanakkor a sajtó, a média természetes módon a rendőri intézkedések hibáiról beszámol, de azt a tényt, hogy napi átlagban a magyar rendőrség 17-18 ezer rendőri intézkedést foganatosít, csak kevesen tudják. Ennyi intézkedésből egy-két esetet mindig ki lehet ragadni, akár okkal és joggal, de semmiképpen sem az egy-két eset a meghatározó és semmiképpen sem ez alapján kellene megítélni a rendőröket és a rendőrséget. 

Bencze József olyan alapos és kimerítő válaszokat adott minden kérdésre, hogy csak kevésre jutott idő. A megválaszolatlanul maradt kérdésekre is kapunk választ, de erre azért egy kicsit várni kell. A válaszokat mindenesetre közzétesszük.

Bencze József
Bencze József
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.