Oltópontokat zárnak be ideiglenesen

Csütörtökön átmenetileg bezárnak a rendkívüli oltópontok, a jövőben csak az ÁNTSZ regionális intézeteiben lévő nemzetközi oltópontokon kérhető orvosi beutaló nélkül, azaz egyszerűsített eljárással az újinfluenza-elleni oltás .

Minderről Székely Tamás egészségügyi miniszter számolt be a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Elmondta, február negyedikén, azaz holnaptól ugyan ideiglenes bezárnak a rendkívüli oltópontok, ugyanakkor ha ismét tömeges lesz az érdeklődés, újból megnyílhatnak.

A kormány a patikai ellátási gondok oldására nyitott tavaly novemberben országszerte - zömében kórházakban - kétszáz olyan helyet, ahol háromezer forint ellenében bárki megkaphatta a H1N1 elleni vakcinát. Az oltópontokon összesen 92 ezer 106 oltás adtak be, s a miniszter szerint ez a pontokat üzemeltetőknek sem volt rossz üzlet. Az intézmények egyszeri másfélmillió forintos támogatás mellett oltásonként ezer forintot kaptak. A miniszter véleménye szerint a bevételek összességében fedezték a pont üzemeltetésének többletköltségét.

Ugyan egyre kevesebb a beteg, de a járványnak nincs vége. Eddig 112 haláleset hozható összefüggésbe a H1N1-gyel. Legutóbb Jász-Nagykun -Szolnok megyében és Gamáson, az általános iskolában okozott tömeges megbetegedést a vírus. 

Székely Tamás szerint ugyan országszerte a betegek száma egyelőre nem éri el a járványküszöböt (ez hetente húszezer, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló), a legfrissebb adatok szerint ez az arány 15 ezer 400. Az orvoshoz fordulók többsége változatlanul 34 év alatti.

Az újinfluenza vírusa 353 ezer megbetegedést okozott, közülük körülbelül a betegek tíz százaléka szorult gépi lélegeztetésre, 555 fertőzöttet kezeltek intenzív osztályon. Negyedüknek semmiféle krónikus vagy egyéb, fertőzésre hajlamosító betegsége nem volt, így elvben őket megvédhette volna az oltás. Csakhogy nem kérték.

A miniszter ezúttal is biztatott arra, hogy aki még nem kérte, tegye meg, és oltassa be magát. Közölte azt is, hogy a háziorvosok és a házi-gyermekorvosok oltásonként 200 forintot kapnak, utólag. Az OEP az október 15-ike után lejelentett oltásokért utal majd a gyógyítóknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.