Szúrjon ki a gennyes agyhártyagyulladással!

Védőoltással megelőzhető a súlyos, nemritkán halállal végződő gennyes agyhártyagyulladás – jelzi a szülőknek Póta György gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Szövetségének elnöke.

A gennyes agyhártyagyulladás az egyik legrettegettebb, nemritkán halállal végződő, baktériumok által okozott betegség. A kórképet gyakran okozó Neisseria meningitidis (ebből is a B és C szerotípus) állandóan jelen van környezetben, tünetmentesen hordozhatják az emberek, tehát bárhol megfertőződhet bárki, és a súlyosabb tünetek (agyhártyagyulladás, szepszis) is kialakulhatnak.

A baktérium cseppfertőzés útján terjed, és számos hajlamosító tényező ismert (pl. zajló légúti betegség, láz, legyengült immunrendszer, alultápláltság, dohányzás), melyek megkönnyítik a szervezetbe történő bejutását. A betegség sokszor zsúfoltabb környezetben jelentkezik (iskolák, kollégiumok!) és télen, kora tavasszal betegednek meg legtöbben.

A két legveszélyeztetettebb korosztály a csecsemők és a kisdedek, illetve a közösségi élet miatt a tinédzserek. Ezen felül rizikócsoportba tartoznak a lázas, legyengült betegek, a rosszul tápláltak, illetve a dohányosok. A fertőzés korai szakaszában jelentkező tünet: a láz, a fejfájás, a hányinger, a hányás, a nyakmerevség, az esetleg ízületi fájdalom. Csecsemőknél kevésbé jellegzetesek ezek a tünetek, ők inkább aluszékonyak, étvágytalanok, éles, vísító jellegel sírnak, a kutacsuk elődomborodik. 

A tünetek az idegrendszer érintettsége esetén a későbbiekben, sokszor néhány órán belül jelentkezhetnek, például az illető fényérzékeny lesz, megváltozik a viselkedése: zavarttá válhat, vagy kómába eshet. Az úgynevezett szepszis esetén (mely során a keringésbe jutó baktériumok és toxinjuk megtámadják a szerveket) gyakran figyelhetünk meg nyomásra el nem halványuló élénkvörös bőrjelenségeket.

Azt, hogy kinél mely tünetek jelentkeznek, lehetetlen előre megjósolni, éppúgy kialakulhat tünetmentes hordozás, mint az idegrendszeri károsodással, vagy akár a végtag elvesztésével járó súlyosabb forma. A diagnózis alapja a vér- és gerincfolyadék-vétel, illetve az így nyert minták mikrobiológiai vizsgálata. A kezelés intenzív, fertőző osztályokon zajlik, akár több héten át. Kialakult tünetek esetén a betegség halálozási aránya sajnos elég magas (20 százalék), és gyógyulást követően is szövődmények (agytályog, süketség, epilepszia, mentális károsodás) maradhatnak vissza. 

Póta György szerint sokan nem tudják, de a kórokozó ellen többféle védőoltás kapható, mely segítségével megelőzhető a betegség kialakulása. Valamennyi védőoltás 70 százalékos TB-támogatással kapható kétéves kor alatti gyermekek részére, lehetővé téve az egyik legveszélyeztetettebb korosztály védelmét. 

 


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.