Oltani vagy nem oltani?

Hosszabbítás a letartóztatott ügyésznek. Új influenza: oltani vagy nem oltani? Titkos levelezés a King's City kaszinóberuházásról. Magánbuszok, közerkölcsök - publicisztika a buszos és más botrányok tanulságairól. Mire költenék jövőre a képviselők az állam pénzét?

Vas Népe: Szlovéniai magyarság - látszatra minden rendben

A szlovéniai magyarság létszáma rohamosan apad, erős az asszimiláció. A folyamatot lassíthatja a kisebbségekről szóló, kidolgozásra váró törvény, írja csütörtökön a Vas Népe. A riportból kiderül: szlovéniai magyar és olasz képviselők nemrég benyújtották a parlamentnek azt a munkaanyagot, mely elvezethet az egységes és általános nemzetiségi törvény megalkotásához.  A cikkíró Lendván kérdezősködött a törvénytervezetről. A muravidéki kisvárosban többen azt mondták: azért van nagy szükség az törvényre, mert ugyan külön, külön szabályozzák a nemzetiségeket érintő dolgokat, de az nem áll össze.

Magyar Hírlap: titkos levelezés a King's City-ről

A lap a sukorói King's City kaszinóberuházás koncessziós szerződésének tervezete mellett Katona Tamás államtitkár és Bárd Károly ügyvéd levelezésének eddig ismeretlen részleteit idézi. Ebben számba veszik Oszkó Péter pénzügyminisztert felkészítve a a projekt sorsának lehetséges alakulását, különös tekintettel egy büntetőeljárásra.

A miniszter a befektetőkkel történő utolsó, sorsdöntő tárgyalás előtt kapta kézhez a feljegyzést. Mint emlékezetes, az akkor még gazdasági miniszter Bajnai Gordon is  érinett az ügyben:a tavalyi parlamenti egyeztetésen - akkor még gazdasági miniszterként jelen volt a kormányfő. A lap szerint Bárd Károly ügyvéd a Pénzügyminisztérium ágazati és finanszírozási főosztályvezetőjének azt írta „Nem sürgetés képen, de talán elősegítené a Miniszter úr döntését a koncessziós szerződésről, ha olyan példány kerül hozzá, amit a mi részünkről már készek vagyunk aláírni." -

Népszava: rács mögött marad az ügyész

Három hónappal meghosszabbította Varga Gergely ügyész előzetes letartóztatását a bíróság - írja a csütörtöki Népszava. A Fővárosi Főügyészség korrupciós ügyben tetten ért egykori szóvivőjét azzal gyanúsítják, hogy szexuális kapcsolatot létesített egy nővel, akivel szemben ő képviselte a vádat. Több százezer forintot is kért tőle, hogy a bíróságnál felfüggesztett börtönbüntetést érjen el csalási ügyében. Az ítélet meg is született, de a két fél közötti elszámolási vita végén a nő feljelentette az ügyészt, akit pénzátvétel közben fogtak el.

Varga Gergely ügyét elsőként a Népszava írta meg, furcsállva, hogy a tettenérést követően nem vették azonnal őrizetbe. A cikk megjelenésének napján a legfőbb ügyész eltávolította őt a testülettől, de Ihász Sándor fővárosi főügyész nem találta indokoltnak a lap felvetését az őrizetbe vétellel kapcsolatban. Később az ügyészség kénytelen volt felülbírálni álláspontját, mert kiderült, hogy Varga a tanúk befolyásolásával megkísérelte az eljárás meghiúsítását. Egyelőre nem tudni, hogy a szabadlábon töltött időben pontosan milyen módon igyekezett szabadulni a felelősségre vonás alól. A bíróság legközelebb decemberben dönthet a letartóztatás további meghosszabbításáról.

Hírszerző: magánbuszok közerkölcsök

Seres László publicisztikát szentel a buszos botránynak. Azt írja: Hivatkozásként csak a busztársaság (vélt) érdeke szerepel, az utazóközönségé említés szintjén sem. Megint egy szűk érdekcsoport gördít akadályt a modernizáció elé. A szerző bevezetője így fogalmaz: "Kéretik felfigyelni az indoklásra, mert attól válik csak igazán magyarrá a történet: "A tárca (...) azt is kifogásolta, hogy túl magas színvonalú szolgáltatást kínál a cég." Ezt most ugye önök is elolvasták még egyszer?"- írja Seres László.

HVG: oltani vagy nem oltani?

Miközben Székely Tamás feljelentést tett a legfőbb ügyésznél az új influenza elleni vakcinával kapcsolatban az interneten és a sajtóban terjesztett hamis, alaptalan állítások miatt, a HVG írást szentel a vakcina beadása körül kialakult hangulat elemzésének. Mint írják: idehaza, akárcsak Európa-szerte, megosztott a közvélemény: az oltáspártiak és az ellenzők érvei elbizonytalanítják azokat, akik egyértelmű útmutatást szeretnének hallani.

Bujdosó László, a Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke nem sok kibúvót hagy a kételkedők számára. Azt mondja: Sokan úgy vélik, ha egyáltalán lesz új típusú influenzajárvány, az nem okoz majd súlyos tüneteket, néhány napos gyengélkedéssel még a legrosszabb esetben is meg lehet úszni a dolgot. „Az egyes emberekre nézve ez elképzelhető, társadalmi méretekben azonban más a helyzet" . Könnyen lehet, hogy mivel a H1N1-vírus ellen védtelenek az emberek, megismétlődik a 41 évvel ezelőtti helyzet, amikor a hongkongi influenza terjedésének első évében 2,3 millió beteget jelentett a magyar egészségügy. Akkor a járványszezon végére készült csak el az oltóanyag. Az enyhe lefolyású fertőzés minden ezredik beteg számára végzetesnek bizonyult: 2300-an haltak bele a vírussal való találkozásba. (További részletek a HVG-ben.)

Origo: képviselők széllel szemben

Haltelepítésre, sokadrangú út kátyúinak kiigazítására, egyháztámogatásra, rendőrségi kártérítésekre is kérnek pénzt azok a képviselők, akik módosító indítványokat nyújtottak be a költségvetéshez  írja az Orogó.hu. Van, aki több javaslatát is ugyanannak a pénznek az átcsoportosításával támogatná, a Fidesz alelnöke pedig 6,3 milliárd forintot szeretne különböző dolgokra.A képviselők ceruzája egyébként is vastagon fogott. Pelczné Gál Ildikó, a Fidesz alelnöke például 12 módosító indítványában összesen 6,3 milliárd forintot költene számára fontos miskolci beruházásokra. Javaslatai közt hárommilliárdos tétel is van, például egy rendezvényközpont építésenek megkezdése - fogalmaz az írás.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.