Olimpiai faluból fővárosi bérlakásnegyed

A majdani olimpiai falu és a médiafalvak utóhasznosításának kérdéseit veti fel a Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek jegyezte előterjesztés. Eszerint a 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódóan indokolttá vált a fővárosi fejlesztési koncepció megalkotása, amely a fővárosi önkormányzat jelenlegi budapesti bérlakás-struktúra fejlesztésére irányuló céljait és javasolt eszközeit magában foglalva választ nyújt az olimpiai beruházás során létrejövő lakástöbblet kezelésére.

Az olimpiai játékok rendezési jogának elnyerése esetén Budapestre mintegy 66 ezer sportoló és akkreditált résztvevő érkezik, akik elszállásolásáról gondoskodni kell. Az előzetes számítások alapján többségük elhelyezése szállodákban, egyéb kereskedelmi szálláshelyeken és kollégiumi diákszállókban megoldható, azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kötelező előírásai szerint építendő 17 ezer fős olimpiai falu mellett mintegy 5500 ember számára kell lakást, lakóegységet építeni.

A javaslatban rámutattak, hogy a fővárosi önkormányzat törvény alapján lakás- és helyiséggazdálkodást folytat. Az önkormányzat ez irányú tevékenysége azonban nem tekinthető számottevőnek a relatíve kevés tulajdonában maradt lakás miatt. A bérlakás koncepció tekintetében tehát a fővárosi önkormányzatnak kizárólag kezdeményező szerepe van, ezáltal a bérlakás koncepció elkészítésének elengedhetetlen feltétele a kormányzattal történő egyeztetés - írták.

A Központi Statisztikai Hivatal tavalyi adatai szerint Budapest 850 ezres (lakott) lakásállományának jelenleg mintegy 84 százaléka a tulajdonosok által lakott, 10 százaléka magántulajdonú bérlakás, 6 százaléka közösségi (túlnyomórészt kerületi önkormányzati, részben fővárosi önkormányzati, illetve állami) tulajdonú bérlakás.

Ha Budapest nyerné el a 2024. évi nyári olimpiai játékok rendezési jogát úgy, az olimpia kapcsán megépülő és közösségi tulajdonú bérlakásként utóhasznosított lakások létrejötte lehetőséget teremtene arra, hogy a jelenlegi, a nyugat-európai nagyvárosok átlagától eltérő lakástulajdonosi struktúrában változás következzen be. Kiemelt jelentőséggel bír, hogy a folyamat szabályozottan, a fővárosi önkormányzat céljainak megfelelően valósuljon meg - mutattak rá.

Az előterjesztés elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyná az előterjesztésben rögzített jövőképet és célrendszert, továbbá támogatná ezek mentén a bérlakás-koncepció megalkotását. Továbbá a testület felkérné Tarlós István főpolgármestert, hogy Budapest olimpiai pályázatával összehangoltan kezdeményezzen egyeztetést a kormányzattal a bérlakás-koncepció megalkotását illetően. A közgyűlés az ügyben jövő szerdán dönthet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.