Ha Budapest nyer, az olimpia felülír minden szabályt

Versenytempóra pörgött a kormány és a Fidesz bő egy évvel a 2024-es nyári olimpia helyszínéről döntő limai NOB-kong­resszus előtt. A Gulyás Gergely elnökölte törvényalkotási bizottság módosítócsomagot nyújtott be az olimpiai törvényjavaslathoz, amelynek ­lényege úgy foglalható össze: ha Budapest nyer, az ötkarikás projekt felülír minden szabályt, előírást és protokollt.

Ezt az alapvetést a most beterjesztett változások nem befolyásolják, megjelenik viszont a szövegben a Biztonság és védelem című fejezet, ami nem véletlen: a sport gigaeseményei immár a legkockázatosabb tömegrendezvények közé tartoznak. Ennek kiemelése annyiban mégis váratlan, hogy a budapesti rendezés költségei­ről eddig nyilvánosságra hozott számításoknál – mint lapunk korábban rámutatott – egyáltalán nem kalkuláltak biztonsági kiadásokkal. A módosítás szerint ha Budapest kapná a rendezési jogot, létrehoznának egy kormányzati koordinációs szervezetet, amelynek tagja lenne a belügy- és a honvédelmi miniszter, valamint az olimpiáért felelős tárcavezető is.

Az Orbán-kormányra nem jellemző módon olyan változást is rögzítenének, amely többeket bevonna a pályázat vezetőjének kiválasztásáról szóló döntésbe. Így az egyébként a fideszes Borkai Zsolt elnökölte MOB és a főváros jelölhetné ki a pályázat vezetőjét – a kormánynak egyetértési jog marad. A Budapest 2024 Zrt. mégsem kap adómentességet, viszont a pályázattal kapcsolatos ügyekben és eljárásokban díjmentességet élvez.

Az elfogadás előtt a törvényjavaslat preambulumát is átírnák. Az első változatban az állt, hogy 2024-ben Magyarország húsz éve lesz tagja annak az Európai Uniónak, amely „tevékenyen járul hozzá a hazai közlekedési és egyéb infrastruktúrarendszerek megújításához". A megfogalmazás azonban nyilván túlzottan megengedő volt az unióval szemben, mert végül a nemzeti büszkeségre tekintettel odáig puhították a szöveget: „Magyarország, az európai uniós kohéziós forrásokat is felhasználva, gyökeresen megújított, korszerű infrastruktúrával, közlekedési hálózattal, turisztikai infra­struktúrával és sportlétesítményekkel bír."

A NOB a múlt héten – nem e változtatásoknak köszönhetően – közzétette: első körben egyik jelentkező pályázatában sem talált jelentős hiá­nyosságot, azaz Budapest, Los Angeles, Párizs és Róma egyaránt meg­felelt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.