Ölhet is a népszerű hasmenés elleni szer

Figyelmeztetést adott ki, és óv egy népszerű hasmenés elleni szer túladagolásától az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság (FDA).

A loperamid tartalmú hasmenés elleni készítmények (Magyarországon Imodium, Imodium Instant, Lopedium, Lopacut, Imorevin, Teva-Enterobene márkanéven forgalmazzák) vény nélkül is elérhetőek, az előírtnál nagyobb dózisok alkalmazása kardiotoxikus hatású lehet. Az FDA jelentése szerint súlyos szívritmus zavarok léphetnek fel a loperamid egyéb hatóanyagtartalmú - például a cimetidin, klarithromycin, erythromycin, gemfibrozil, itraconazol, ketoconazol, kinidin, kinin, ranitidin, ritonavir -tartalmú gyógyszerek együttes szedésekor.

Fontos tudni, hogy a kinin és kinidin a tonikban is megtalálható, tehát semmiképp ne igyunk tonikot loperamid szedésekor! - hívja fel az Orvostovábbképző Szemle az FDA figyelmeztése nyomán.

Az FDA állítja: a legsúlyosabb szívproblémák olyan esetekben fordultak elő, amikor szándékosan magas dózisban adagolták a loperamidot opioid elvonás tüneteinek önkezű enyhítése vagy eufória elérése céljából. Két esettanulmányt közöltek az Annals of Emergency Medicine folyóiratban április 29-én, amelyben loperamid abúzust és következményes halált írtak le. A páciensek a szívfunkcióik intenzív támogatása ellenére a sürgősségi osztályra való érkezéskor elhaláloztak.

Az FDA ezért felhívja az egészségügyi szakemberek figyelmét, hogy megmagyarázhatatlan szívpanaszok vagy szívmegállás oka a loperamid szedése is lehet. Fontos azt is megjegyezni, hogy a loperamid abúzus céljából egyidejűleg adagolt egyéb szerek – amelyek célja a felszívódás vagy a vér-agy gáton való átjutás fokozása – gátolják a loperamid metabolizmusát és fokozzák az euforizáló hatását.

Ha loperamid mérgezés gyanúja merül fel, azonnal abba kell hagyni a szedését és megfelelő terápiát alkalmazni. Ha loperamid alkalmazás gyanítható, szükséges ellenőrizni a loperamid vérszintjét, amely specifikus módszert igényel.
A loperamid ajánlott dózisban és előírás szerinti alkalmazása biztonságosnak tekinthető.
 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.