Olcsóbb, de látványosabb tüzijátékot ígérnek augusztus 20-ra

Új, folyóvízen eddig még sehol a világon nem rögzített rakétakilövési pontont láthatnak majd az érdeklődők az idei augusztus 20-i tűzijátékon - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő az ünnepi programokat ismertetve.

Budai Bernadett közölte: a klasszikusnak számító kilövési pontok mellett, mint amilyen az Erzsébet híd, a Citadella, a Lánchíd, a rakéták egy részét az Erzsébet híd és a Lánchíd között a Dunán hosszanti irányban kikötött vízi színpadrendszerről, egymáshoz rögzített, úgynevezett rakétakilövő pontonról lövik majd fel.

Államalapítás ünnepe tavaly
Tűzijáték, tüzijáték, augusztus 20. államalapítás ünnepe

Ezt a módszert eddig folyók vizén még sehol a világon nem alkalmazták, s magát a technikát is csak néhány európai helyszínen vonultatták fel eddig: így például a velencei karneválon vagy a Genfi-tavon láthattak hasonló megoldást a nézők - tette hozzá a szóvivő.

Emlékeztetett, hogy az augusztus 20-i tűzijáték este 9 órakor kezdődik, és 20 perces lesz. Mint mondta, a tavalyihoz hasonlóan zenei koreográfiával készülnek, a tűzijáték képeihez egy ütősegyüttes, két énekes és a táncosok produkciói kapcsolódnak. Czomba Imre zeneszerző alkotását Miklósa Erika és Fekete Attila kíséri énekével.

A programsorozat egyébként augusztus 19-én kezdődik, szerdán este 9 órától az érdeklődők a "Szent István - Egy ország születése" című történelmi rockoperát nézhetik meg a Kossuth téren, Egyházi Géza, Puskás Péter és Fonyó Barbara főszereplésével - hangsúlyozta Budai Bernadett. Hozzátette: a hagyományokhoz híven 20-án reggel fél 9-kor kerül sor a Kossuth téren a Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonására, majd a katonazenekarok a zászlófelvonás után az Andrássy úton keresztül átvonulnak a Hősök terére, ahol a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem idén végzett tisztjeit avatják fel délelőtt 10 órakor.

A tisztavatást idén is haditechnikai bemutató kíséri: Albatros és MiG-29-es repülőgépek kötelékben repülnek át a tér felett - emelte ki a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a program a Hősök terén 12 órakor ünnepélyes zenés őrségváltással zárul.

Budai Bernadett szavai szerint a Kossuth téren délelőtt 11 órától egészen este 9-ig a "Szent István király udvara" történelmi játszóház várja a térre látogatókat, ahol az érdeklődők a korabeli mesteremberek, a vándorkovácsok, íjkészítők munkájával ismerkedhetnek meg, és ahol egész napos kenyérfesztivál is várja az érdeklődőket. Az ország tortája, a 5 ezer szeletes Pándi meggytorta fél kettőkor érkezik a térre - tette még hozzá a szóvivő.

Az augusztus 20-i ünnepségek biztonsági intézkedéseiről szólva Budai Bernadett közölte, hogy az operatív törzs fogadja el az ünnep biztonsági terveit, és az ünnepségsorozat ideje alatt egész napos ügyeletet tart. Kiemelte: a tűzijáték, az elmúlt évhez hasonlóan, egy gombnyomással központilag vagy az egyes kilövési helyszíneken külön-külön is leállítható.

A biztonsági intézkedések között szerepel, hogy az új influenzafertőzés elkerülése érdekében az operatív törzs munkájában járványügyi szakértő is részt vesz, illetve a Kossuth téren 10 darab fertőtlenítővel ellátott kézmosó egységet szerelnek fel a mobil wc-k és vendéglátó ipari egységek közelében.

A rendezvények költségeiről szólva Budai Bernadett azt mondta: a kormány színvonalas és méltó programsorozattal készül az augusztus 20-i ünnepre, de a tervezés során kiemelt figyelmet fordított a takarékosságra. Az ünnepségsorozat a tavalyinál 20 százalékkal kisebb költségvetésű lesz, összesen nettó 239 millió forintot költ rá a kormány - közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.