Olcsó közmunkások a közszolgák helyett?

Hódmezővásárhely címzetes főjegyzője visszautasítja azokat a napokban szárnyra kelt híreket, melyek szerint szabálytalan közfoglalkoztatás folyna a városban.

Amióta Hódmezővásárhelyen közfoglalkoztatás zajlik, a település mindig pályázott, és mindig szabályosan járt – közölte el Korsós Ágnes, a város jegyzője hétfői sajtótájékoztatóján. Szerinte a törvény egyébként sem engedi, hogy közalkalmazotti vagy köztisztviselői státusba közfoglalkoztatott kerüljön.

Jelenleg a pályázatok eredményeként az önkormányzat 526 közfoglalkoztatottat alkalmaz 6-8 órában, illetve saját jogú gazdasági társaságai és további intézményei 155 főnek adnak munkát. Azok a személyek, akik a programban részt vesznek, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak köréből kerülnek ki, s ha elfogynának, a korábban regisztrált munkanélkülieket közvetítené ki a munkaügyi központ. "Nem mi válogatjuk össze a személyi kört" – hangsúlyozta a címzetes főjegyző.

A közalkalmazottak és köztisztviselők vonatkozásában törvények szabályozzák a foglalkoztatást. Ezeket be kell tartani, azaz egy köztisztviselői státusra nem állíthat közfoglalkoztatott személyt az önkormányzat, hiszen azt a törvény büntetné - fogalmazott Korsós Ágnes.

"Úgy gondolom, Hódmezővásárhely mindig is élen járt abban, hogy megragadja azokat a lehetőségeket – mondta –, amelyek a város foglalkoztatását növelik, és amelyek egyben jelenthetik azt is, hogy működési költségeit csökkentik. De ez nem bűn, hanem méltányos lépése az önkormányzatnak, melyre a törvény is lehetőséget biztosít.”

Makó András aljegyző az LMP délelőtti sajtótájékoztatójára reagálva hangsúlyozta: "Úgy gondolom, hogy mielőtt bárki kiáll, hogy felelős nyilatkozatot tegyen, célravezetőbb lenne, ha azokat a jogszabályokat is felütné, melyek tényleg a foglalkoztatás kérdéseit rendezik" – jelentette ki, hozzátéve: az elmúlt napokban közszájon forgott az, hogy Hódmezővásárhelyen a közszféra dolgozóit közfoglalkoztatottakra cseréli az önkormányzat a takarékosság jegyében.

Azonban az ide vonatkozó jogszabályok pontosan meghatározzák, hogy kit és milyen módon lehet alkalmazni. A közszolgálati és a közalkalmazotti jogviszony olyan státus, mely közfoglalkoztatásban nem tölthető be. Makó András egyúttal a két LMP-s képviselőt meghívta Hódmezővásárhelyre, hogy a közfoglalkoztatás kérdéséről pontosabb képet kapjanak.

Hétfő délelőtt albizottság összehívását kezdeményezte az LMP a parlament önkormányzati bizottságában, amelyben vizsgálnák azt a gyakorlatot, hogy egyes helyhatóságok közmunkásokra cserélik alkalmazottaikat - jelentette be az ellenzéki párt két képviselője, Szél Bernadett és Szilágyi Péter.

Szilágyi Péter elmondta: bár az országgyűlési törvény előírja, az önkormányzati bizottság eddig nem hozta létre a hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását ellenőrző albizottságot, ezért az LMP most ennek a testületnek a megalakítását kezdeményezi.

Szél Bernadett felidézte, a napokban hírek jelentek meg arról, hogy közmunkásokra cserélik az elbocsátott önkormányzati alkalmazottak egy részét Hódmezővásárhelyen, így spórolva a foglalkoztatási költségeken. A politikus ugyanakkor közölte: több más településről is kaptak e gyakorlat létezését igazoló információkat, ezért javasolják annak kivizsgálását.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.