Olcsó hitelt kapnak a patikusok

Júliustól alacsony kamatozású és hosszú lejáratú hitelt kaphatnak a gyógyszerészek, hogy 2017 helyett már jövőre többségi tulajdonosaivá váljanak patikáiknak.

A legfrissebb Magyar Közlönyben lévő kormányrendelet utasítja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az alacsony kamatozású, türelmi idővel rendelkező, hosszú futamidejű pénzügyi (patika) alapot hozzon létre. Az összeghez már 2013 júliusától hozzáférhetnének a patikusok. A hitelhez jutás feltétele – mint arról korábban a Népszabadság beszámolt – a teljes körű patikavagyon-felmérés. A veszteséges gyógyszertári vállalkozásokat ugyanis kizárnák az állami segítségből.

Az Orbán-kormány patikaliberalizációt felszámoló törvénye szerint eredetileg 2017. január 1-jéig minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kellene birtokolnia a vállalkozás 51 százalékát, méghozzá úgy, hogy az első 25 százalékos tulajdonrészt 2014 januárjáig meg kell szerezniük az érintetteknek. A most megjelent jogszabállyal felgyorsítják a folyamatot – 2017 helyett már 2014. január 1-jén valamennyi gyógyszertári vállalkozás csak úgy működhet, ha a "személyi jogos gyógyszerész" többségi tulajdonában van a patika. Szintén ez a rendelet utasítja az emberi erőforrás minisztert, hogy júliusig készüljön el az a szakmai koncepció, mely megteremti a gyógyszerészi gondozást a patikákban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.