Olcsó harckocsinak magas az áfája

Adócsalásra alapított céghálózatot számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénz-ügyi nyomozói Csongrád megyében – derült ki a NAV szerkesztőségünkhöz eljuttatott közle-ményéből. A szervezet közelmúltban letartóztatott irányítói egyebek között selejtes harci járműveket adtak-vettek a céghálózaton belül, egyre növekvő áron, majd a végén megkísérelték visszaigényelni a fiktív ügyletekkel megnövelt forgalmi adót.

A pénzügyi nyomozók egy 36 és egy 43 éves férfit vettek őrizetbe az üggyel összefüggésben, kilétüket azonban a NAV egyelőre titokban tartja. Egyidejűleg több helyszínen is házkutatást tartottak, így derült fény arra, hogy az ügy egyik központi szereplője egy négy éve alapított társaság, amelynek létét egy, az Egyesült Államokban bejegyzett céggel között hamis kölcsönszerződésre alapozták. Majd újabb és újabb vállalkozásokat alapítottak, és színlelt szerződések sorozatával megkezdték az áfa-csalás előkészítését..

Egyebek között pár millió forint értékű  leselejtezett honvédségi eszközöket, harci járműveket adtak-vettek egymás között. A lánc végén a tankalkatrészek kezdő áruk tízszereséért cseréltek gazdát. Papíron.

Egy, a cégláncolat végén lévő mártélyi székhelyű társaság a selejtes katonai holmik kereskedelem után több alkalommal sokmilliós áfa visszaigénylésével próbálkozott – legutóbb ez év január 20-án nyújtottak be áfa-visszaigénylést megalapozó adóbevallást, akcióba léptek a NAV revizora és pénzügyi nyomozói.

A Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói a Csongrád megyei adóellenőrök közreműködésével több, mint 126 millió forint visszaigényelt áfa kiutalását akadályozták meg. Az utólagos ellenőrzéskor az is kiderült, hogy a gyanúsítottak további 180 millió forint befizetendő adót titkoltak el, továbbá mintegy 100 millió forintot sikkasztottak.

A pénzügyi nyomozók a váratlan rajtaütéssel több mint 180 millió forint értékben foglaltak le ingatlanokat, járműveket és különféle gépeket. A két fő gyanúsította a Szegedi Városi Bíróság az óta letartóztatta, a mártélyi cég vezetőjének 30 éves feleségével szemben pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.