Olaszliszkai per: ítélet októberben

Szögi Lajos két lányának meghallgatásával folytatódott az Olaszliszkán meggyilkolt tiszavasvári tanár családja által az emberölés elkövetői ellen indított kártérítési per a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon szerdán.

A négytagú család, valamint a velük egy háztartásban élő három nagy- és dédszülő együttesen 57 millió forint, valamint az összetört gépkocsi utáni 400 ezer forintos kár megfizetését kéri a gyilkosság nyolc elkövetőjétől.

Kocsis Ottília tanácselnök hallgatja a néhai Szögi Lajos középső lányának vallomását
Nyíregyháza, 2010. július 14. Kocsis Ottília tanácselnök hallgatja a néhai Szögi Lajos középső lányának vallomását a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság dísztárgyalójában a Szögi család kártérítési perének második tárgyalási napján. Mögötte a IV. és V. rendű felperesek, a néhai Szögi Lajos felesége (j) és édesapja (b). Az egyik gyermek 12 millió, a másik két lány 10-10 millió, a feleség 12 millió, a szülők fejenként 5-5 millió, a nagyszülő 3 millió forint nem vagyoni kár megfizetésére kérték kötelezni egyetemlegesen az alpereseket. A büntetésüket töltő alperesek jogi képviselőjük révén sem jelentek meg a tárgyaláson. Fotó: Balázs Attila MTI Fotó: Balázs Attila

A szerdai tárgyaláson - amelyen egyik elkövető sem jelent meg - Kocsis Ottília tanácsvezető bíró először a hatodrendű vádlott beadványát ismertette. Ebben az elítélt tagadta, hogy részt vett volna a bűncselekmény elkövetésében, állítása szerint segítő szándékkal ment oda a földön fekvő, vérző tanárhoz, és csak a pulzusát akarta megmérni. "Semmi közöm nincs a gyilkossághoz" - írta beadványában a hatodrendű alperes, és hozzátette: be fogja bizonyítani az ártatlanságát.

A bíróság ezután Szögi Lajos középső, 18 éves lányát hallgatta meg, aki vallomásában elmondta, hogy édesapja vezető szerepet töltött be a négygenerációs családban. Mint mondta, a biológia-történelem szakos édesapa sokat segített három lányának a tanulásban, a család központjának volt tekinthető, minden problémára megtalálta a megoldást. "Halála után senki sem találta a helyét a családban, nehéz volt újrakezdeni az életet" - mondta. Idősebb testvérét pánikrohamok gyötörték, ő maga pedig két évig járt pszichológushoz, alvási problémái is voltak.

Szögi Lajos legidősebb, elsőéves főiskolás lánya vallomásában édesapja problémamegoldó képességét emelte ki, s mint mondta, a tragédia előtt szinte tökéletes családi életet éltek. Szögi Lajos egykori tanára vallomásában kiegyensúlyozott, toleráns, kedves, családszerető és jó humorú emberként írta le egykori növendékét. "Lajos a jósága miatt halt meg, mert segíteni akart egy másik emberen" - tette hozzá.

A bíróság tanúnak idézte a tanár egykori munkáltatóját, a tiszavasvári általános iskola igazgatóját, aki kollégája és egyben barátja is volt Szögi Lajosnak. "Meghatározó egyéniség volt, minden pedagógustársával jó volt a kapcsolata" - mondta az intézményvezető. Hozzátette, hogy számos kezdeményezés és iskolai program fűződik a nevéhez, emlékét pedig az iskola egyik tanterme és egy róla elnevezett biológiai verseny is őrzi az intézményben. "Halála nem következett volna be, ha lett volna alkalma szót érteni a támadóival" - zárta vallomását az igazgató.

A tárgyaláson megszólalt a Szögiékkel baráti kapcsolatot ápoló asszony és férje is, akikhez tanár és két lánya a tragédia napján utaztak volna. A középkorú asszony szerint - aki a nyomozati és a bírósági eljárás minden mozzanatát a helyszínen követte - a gyilkosságot végignéző középső lány vállán volt a legnagyobb teher. Elmondta: a bírósági tárgyalás alatt az elkövetők és családtagjaik többször megpróbálták megfélemlíteni a lányt. Előfordult, hogy a folyóson ordítozott vele az egyik elkövető édesanyja - tette hozzá.

Szögi Lajost 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, gyermekei szeme láttára verték agyon. A tragédia előzménye az volt, hogy a tanár autója előtt egy kislány a társával átszaladt az úton, majd az árok szélén elesett. Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, megsérült-e a gyermek, ekkor azonban a vélt baleset miatt a hozzátartozók kirángatták a járművéből, és halálra verték.

A per következő tárgyalási napja október 20-án lesz, akkor várhatóan ítéletet hoz a megyei bíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.