Olaszliszka szégyenbélyege

Öt évvel ezelőtt gyilkolták meg brutálisan Szögi Lajos tiszavasvári tanárt Olaszliszkán, két gyermeke szeme láttára. A tragédia napját nemrég emléknappá nyilvánították. Az olaszliszkaiakat megosztja a döntés: sokan úgy vélik, muszáj minden évben megtartani ezt a szomorú ünnepet, mert ez figyelmeztet arra, hogy ilyesmi bármikor bárkivel megtörténhet. Mások azt mondják: az emléknap csak felszakítja a régi sebeket, és sokan már felejteni szeretnének.

Szögi Lajos negyvennégy éves tiszavasvári tanár 2006. október 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán haladt át autóval. A kocsiban ott ült két lánya, az akkor tizennégy éves Emese és az ötéves Zsófi - Vámosújfaluba tartottak, hogy hazahozzák a barátjánál vendégeskedő legidősebb lányt, Zsuzsát. A falu főutcáján hajtottak át, amikor a jármű előtt átfutott egy tizenegy éves roma kislány, Horváth Kitti. A gyerek az árok szélén elesett, mire a tanár megállt, hogy megnézze, történt-e valami baja. A kislány hozzátartozói azonban az hitték, hogy Szögi Lajos elütötte a gyereket, ezért tucatnyian nekirontottak: kirángatták a kocsijából, és hiába könyörögtek életéért lányai, az apát a helyszínen agyonverték. Senki nem akadt, aki megfékezte volna a feldühödött rokonokat, és senki nem szólt arról, hogy a sérültnek vélt kislány már rég beszaladt a házukba, nem történt baja.

Olaszliszka - amelynek neve azóta egybeforrt ezzel a tragédiával - október 15-ét idén hivatalosan is emléknappá nyilvánította. Szögi Lajos márványtáblájánál ma gyűlnek össze a rá emlékezők. A helyiek egy része szerint muszáj minden évben megtartani ezt a szomorú ünnepet, mert ez figyelmeztet arra, hogy ilyesmi bármikor bárkivel megtörténhet. Mások azt mondják: az emléknap csak felszakítja a régi sebeket, és sokan már felejteni szeretnének.

- Máig nem hevertük ki a történteket, s talán egy emberöltő is kevés lesz, hogy lemossuk magunkról a "gyilkos falu" bélyegét - mondták többen is a településen. Volt aki arról panaszkodott: az orvosnál, a postán és a hivatalokban is bizalmatlanul, gyanakodva néznek rá, amikor megmondja, hogy liszkai.

A főként cigányok lakta faluvégen szinte mindenki elzárkózik attól, hogy beszéljen a történtekről. Kiderül: legtöbbjüknek rokonai vannak az elítélt elkövetők között, ezért ódzkodnak. Egyetlen asszony áll velünk szóba, ő a történtek idején férjével és fiával együtt szüretelni volt, csak hallomásból értesült a tragédiáról. Szerinte van, aki ártatlanul ül a börtönben, miközben a bűnösök közül többen ma is szabadlábon vannak, és a szemtanúk egy része sem mondott igazat. - Nem lehet elítélni minden cigányt amiatt, ami itt történt. Sajnálom Szögi Lajos családját, de sajnálom Horváth Kittit is, aki a börtönben ülő apja, anyja, és testvérei nélkül nő fel, a nagybátyja neveli - mondja.

Olaszliszkát az eset óta messze elkerülik a turisták és a befektetők. A Bodrog partján hat-hét évvel ezelőtt vadonatúj panzió épült: most kísértetkastélyként áll, alig akad, aki szobát foglalna, vagy vacsorát rendelne itt. A folyóparti komp van, hogy egész nap egy-két autóval fordul, aki át akar kelni, más helyet választ.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

-  Sajnos az ember bármerre jár, azt érzi, hogy Olaszliszka bűnös falu - ezt mondja Kerekes Attila, a falu független polgármestere, aki tavaly óta tölti be ezt a posztot: előtte több évtizeden át a Tokaj Kereskedőház munkatársa volt. - Hiába van jogerős ítélet, s bűnhődnek a bűnösök, ez nem jelent megnyugvást, az előítéletet nem lehet bírósági végzésekkel eltörölni - teszi hozzá. Szavai szerint miközben a környékbeli Tokaj-hegyaljai településeken fejlődnek a borászatok, nő az idegenforgalom, addig Olaszliszkán mintha megdermedt volna az élet. Pedig a település földrajzilag csodálatos helyen fekszik, a Zemplén lábánál, a Bodrog mellett, vannak tavaik, az alföld és a hegyvidék itt találkozik, mégis: a házak eladhatatlanok, nincs ingatlanforgalom, a falu úgynevezett lakosságmegtartó képessége a nullával egyenlő. A szántóföldeket egy-két vállalkozó műveli, gépesítve vannak, kétkezi munkásra nincs szükség: az 1700 lakosú településen 350-400 ember állástalan. Megpróbáltak nemrégiben elindítani egy szociális földprogramot, de egy fillért sem kaptak a pályázatukra. - Várnánk a befektetőket, Olaszliszkán olcsó az ingatlan, bármilyen üzem vagy vállalkozás felé nyitottak vagyunk - fogalmaz mintegy segélykiáltásként az immár hetvenmillió forintos adósságot maga előtt görgető község vezetője.

S hogy mi lett Szögi Lajos családjával? Erre ügyvédjüktől, Helmeczy Lászlótól kaptunk választ, az özvegy és a lányok elzárkóznak a nyilvánosságtól.

Megtudtuk: a huszonkét éves Zsuzsa, a legnagyobb lány, aki a történtek idején Vámosújfaluban tartózkodott, főiskolára jár, tizenkilenc éves húga, Emese pedig idén sikerrel felvételizett az orvosi egyetemre. Zsófi, a legkisebb - aki az eset után napokig nem szólalt meg, s akárcsak testvéreinek, neki is  pszichológus segített valamelyest feldolgozni a történteket -, általános iskolás, édesanyjuk továbbra is óvónőként dolgozik Tiszavasváriban. A család kártérítési pert indított, s a bíróság nagyjából 57 millió forint megfizetésére kötelezte az elkövetőket. Helmeczy László szavai szerint eddig egyetlen forintot sem kaptak, hiába van jogerős végzés arról, hogy az elítéltek rabkeresetéből bizonyos összeget tiltsanak le, s hasztalan próbált meg a kirendelt végrehajtó is vagyontárgyat foglalni, az elkövetők házain ugyanis akkora jelzálog van, hogy a hitelek visszafizetése után úgysem maradna belőle a kártérítésre.

-  Nem jó az áldozatvédelmi törvény, mert ilyen esetekben tehetetlenek vagyunk - mondja Helmeczy László, aki Csányi Sándor OTP-elnökkel "Összefogással az áldozatok megsegítésére" névvel hozott létre egy alapítványt, hogy valamiképp mégis támogatni tudják a családot, s másokat is, akik ilyen helyzetbe kerülnek. Most az egyetemre bekerült Emese kap havi 30 ezer forintos ösztöndíjat az alapítványtól, s édesanyját is hasonló összeggel támogatják. De ugyancsak az alapítvány segíti a tiszalöki Kóka Jenőnét, akinek férje a roma-gyilkosságok egyik áldozata, és Marian Cozma, a Veszprémben leszűrt kézilabdázó Bukarestben élő családját is.

Ítélet


Az elsőrendű vádlottat, ifjabb. Horváth Dezsőt (Horváth Kitti idősebb bátyját) 17 év fegyház-, a másodrendű vádlottat, idősebb Horváth Dezsőt, Kitti apját életfogytig tartó fegyház-, a harmadrendű vádlottat, Szarka Andrást 15 év fegyház, a negyedrendű fiatalkorú Szarka Gergőt 10 év börtön-, az ötödrendű vádlottat, idősebb Horváth Dezsőnét - Kitti anyját - 15 év fegyház-, a hatodrendű vádlottat, Fercsák Györgyöt és a hetedrendű vádlottat, Jónás Gusztávot életfogytig tartó fegyház, míg a nyolcadrendű vádlottat, a fiatalkorú Horváth Krisztiánt, Kitti másik bátyját tíz év börtönbüntetésre ítélték. A másodfokon eljáró bírói tanács három esetben súlyosbította az első fokú ítéletet. Az "olaszliszkai ügynek" azonban nincs vége: információink szerint az elmúlt hetekben tucatnyi újabb idézést küldött ki sátoraljaújhelyi rendőrkapitányság, így az öt évvel ezelőtti eset  kapcsán további tanúk meghallgatása várható.

Olaszliszkán virágokkal és mécsesekkel emlékeznek a tragédiára, 2006. október
Olaszliszkán virágokkal és mécsesekkel emlékeznek a tragédiára, 2006. október
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.