Olaszliszkai per: 'Magyarország szégyenei vagyunk'

A Szögi Lajos meggyilkolásával vádolt nyolc ember közül hatan kívántak szólni az utolsó szó jogán a Debreceni Ítéltőbála előtt. A hetedrendű vádlott közölte: "bocsánatot kérünk az árváktól, az elhunyt szüleitől, és bocsánatot kérünk Magyarországtól".

A Debreceni Ítélőtábla ma berekesztette a 2006-ban Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos ügyében folyó másodfokú tárgyalás-sorozatot. Balla Lajos bíró bejelentette: november 13-án hirdetik ki a nyolc vádlott ítéletét.

Ma mondta el tegnapra tervezett perbeszédét Helmeczy László, az elhunyt Szögi Lajos és családjának sértetti képviselője. (Az ügyvéd a csütörtöki tárgyaláson magas vérnyomás miatt rosszul lett, ezért akkor nem tudott perbeszédet tartani.) Kifejtette: a vádlottak nem méltók semmiféle méltányosságra, a legsúlyosabb büntetést érdemlik, mert - mint fogalmazott - "minden ok nélkül, úgy mentek neki a senkinek sem ártó, szelíd tanárembernek, mint az állatok". Hozzátette: a helyszínelő rendőrök hanyag munkája az oka, hogy csak nyolcan kerültek bíróság elé, mert sokkal több embernek kellene a vádlottak padján ülnie.

A védők perbeszéde után a vádlottak nyilatkozatai következtek az utolsó szó jogán, kivéve Sz. Gergő negyedrendű és F. György hatodrendű vádlottat, akik ezzel nem kívántak élni.

Ifj. H. Dezső elsőrendű vádlott azt mondta: részt vett a bűncselekményben, megbánta, amit tett, de nem követett el mindent, amivel vádolják. Mint mondta, megütötte Szögi Lajost, ezt korábban is elismerte, de a gyerekeit nem fenyegette meg. Hozzátette: az igazi bűnösök közül nem mindenki került bíróság elé, ezért - mint mondta - nem mindenki van itt, akinek itt kéne lennie. Ifj. H. Dezső szerint ártatlanok is ülnek a vádlottak padján. Elsírta magát, amikor közölte: édesanyja - id. H. Dezsőné ötödrendű vádlott - szerinte ártatlan.

Édesapja, id. H. Dezső másodrendű vádlott kijelentette: csak egyszer ütötte meg a sértettet, ezért szégyelli magát, megbánta, amit tett, de azt nehezményezi, hogy a bízonyítási kérelmeit a bírósági eljárás során elutasították. Mint mondta, nem érdemel életfogytiglant, mert az egyenlő lenne a halállal, hiszen harminc évet negyven évesen nem lehet leülni.

Sz. András harmadrendű vádlott azt mondta: bízik a bíróság elfogulatlan ítéletében, s hogy figyelembe veszik a mentő körülményeket.

Id. H. Dezsőné ötödrendű vádlott kijelentette, hogy ártatlan, de ezt nem tudja bebizonyítani, mert ami mellette szólna, azt nem veszik figyelembe.

J. Gusztáv hetedrendű vádlott úgy fogalmazott: szégyen, hogy a bűncselekménybe belekeveredett. Kijelentette: "Magyarország szégyenei vagyunk". Hozzátette: mivel az előtte szólók nem kértek bocsánatot Szögi Lajos családjától, ő a részvétét fejezi ki a hozzátartozóknak. Közölte: "bocsánatot kérünk az árváktól, az elhunyt szüleitől és Magyarországtól".

H. Krisztián nyolcadrendű vádlott azt mondta: nem vett részt a bűncselekményben, s azt kéri a bíróságtól, hogy mérlegeljék a mentőkörülményeket.

Az elsőrendű vádlott hallgatja az ítélethirdetést a Borsod megyei bíróság tárgyalótermében az olaszliszkai emberölés büntetőperének ítélethirdetésén
Az elsőrendű vádlott hallgatja az ítélethirdetést a Borsod megyei bíróság tárgyalótermében az olaszliszkai emberölés büntetőperének ítélethirdetésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.