Októberre kifizetik a tűzoltók túlórapénzét

Megérkezett a katasztrófavédelem számlájára a tűzoltók túlmunkájának kifizetéséhez szükséges pénz, így az érintett állomány október közepéig megkapja jogos járandóságát. Személyenként bruttó ötszázezer-egymillió forint közötti összegre számíthatnak.

Közleményben tudatta a BM Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdán, hogy megérkezett a szervezet számlájára a tűzoltók perek sokaságával kikényszerített túlmunkadíjának kifizetéséhez szükséges összeg.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke kérdésünkre elmondta: összességében mintegy hétmilliárd forintról lehet szó. Ebből a becslések szerint körülbelül 7500-8000 tűzoltónak juthat személyenként bruttó ötszázezer és egymillió forint körüli összeg.

Az érintettek számát azonban csak becsülni lehet, mert a túlóradíj körüli huzavona évek óta tart, és azóta igen sokan elhagyták a testületet, de a figyelembe vehető idő függvényében ők is megkapják a bíróság által jogosnak ítélt pénzt.

A perek még 2007-ben kezdődtek. A tűzoltók azt követelték, hogy az ország európai uniós csatlakozásától számítva visszamenőleg fizessék ki túlmunkadíjként a közösségi szabályozás szerinti heti negyven és a ténylegesen munkában töltött idő közötti különbséget.

Az igényt több bíróság is megalapozottnak találta, ám kimondták, hogy csak a heti 48 óra felett munkában töltött időre jár túlórapénz. A verdiktek hatására végül a kormány úgy döntött, hogy a járandóságot – annak kamataival – kifizetik az érintett állománynak.

Árok Kornél leszögezte: természetesen örülnek a pénznek, de ez senkit nem befolyásol abban, hogy a belügyi tárcával folytatott egyeztetések kudarca miatt megtartsák a kilátásba helyezett tiltakozó akciókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.