Október 23., visszafogott ünnep, lezárt belváros

Lezárják a fél belvárost október 23-án - az állami ünnepségek környékét. Bár alig néhány rendezvényt szerveztek október 23. alkalmából, a szélsőséges csoportok és a rendőrök nagyon készülnek. Fokozott ellenőrzésre, forgalomkorlátozásokra lehet számítani.

Több mint hétszáz rendezvényt jelentettek be országosan, és úgy nyolcvanat a fővárosban az 1956-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulója alkalmából.

Az ünnepek idején a szokásos létszám többszörösét vezénylik szolgálatba, és a Készenléti Rendőrség egységeit szintén bevethetik. Az óvatosság nem indokolatlan, mert ezúttal is rendbontásokra lehet számítani. Lesz olyan "megemlékezés", amelynél már a helyszín megválasztása - a Teve utcai rendőrszékház - is provokációnak tűnik. Emellett vannak olyan hírek, hogy a Nyugati pályaudvar környékén futballhuligánok gyülekeznek majd.

A hivatalos ünnepségek ma délelőtt a Sándor-palotában kezdődnek, ahol Sólyom László köztársasági elnök kitüntetéseket, majd a zuglói Bourbon Rendezvényházban emlékérmeket ad át. Délután beszédet mond a Budapesti Műszaki Egyetemen, később ellátogat a Nagy Imre-házhoz. Az államfő koszorút helyez el a műegyetemi emlékműnél, utána a Piarista közben levő emléktáblánál.

Csütörtök délelőtt a Kossuth téren ünnepélyesen felvonják a nemzeti lobogót, majd a közjogi méltóságok a Vértanúk terén csendes megemlékezésen és az 56-osok terén koszorúzási ünnepségen vesznek részt. A kormányfő kora délután ugyancsak felkeresi a felújított Nagy Imre-házat, ahol beszédet is mond. Este fél nyolckor a Kossuth téren fellobban a forradalom lángja, míg nyolckor Egy októberi dal címmel ünnepi gálaműsor kezdődik az Operaházban, amit Gyurcsány Ferenc ünnepi beszéde nyit meg. Ezen a rendezvényen Sólyom László már nem lesz jelen, mert délután négynapos látogatásra Erdélybe utazik.

A hivatalos ünnep részeként forradalmi fényekbe öltöztetik a Parlament épületét és az 56-os emlékművet. Az 56-osok terén szabadtéri múzeum, utcaszínház és nyitott filmstúdió, péntektől november 4-ig a Szabadság téren fotókiállítás várja az érdeklődőket. Az ünnepségsorozatot november 4-én gyásznapi megemlékezés zárja a Hősök terén.

Az idén a Fidesz nem szervez nagygyűlést a nemzeti ünnep alkalmából, hanem Orbán Viktor pártelnök a jobboldal vezette budai önkormányzatok közös rendezvényén szólal föl a Várban. Az MSZP-s Molnár Gyula, Újbuda polgármestere erre válaszul a Szent Imre Kórházban levő emlékhelyhez hívta kollégáit.

A Jobbik és a Magyar Gárda a Deák téren, a MIÉP a Hősök terén, Budaházy György és Toroczkai László a rendőrség Teve utcai székházának közelében tart megemlékezést. A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) - a "kádári megtorlás ötvenedik és a gyurcsányi agresszió második évfordulóján" - kora este az Astoriánál ünnepel, és ott állítólag bemutatják Wittner Mária Hóhér, vigyázz című filmjét. Reményeik szerint a "nemzeti oldal" valamennyi tüntetője - "Vonáék, Toroczkaiék, Budaházyék, Fáberék, Gondáék stb." - megjelenik majd ott.

Lezárják az állami ünnepségek helyszíneit

A BRFK bejelentette, hogy az állami ünnepségek miatt több helyszínt lezárnak. A Magyar Állami Operaházban tartandó állami rendezvény miatt 14 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 24 óráig aPaulay Ede utca, Bajcsy Zsilinszky út, Ó utca és a Nagymező utca által határolt területeket zárják le. A döntést azzal indokolják, hogy az Operaházban tartják az ünnepi díszelőadást, továbbá „állami fogadás kerül megrendezésre”. A rendezvényen részt vesznek „védett közjogi méltóságok és az állami protokoll meghívottai”, így a korlátozást a rendezvény zavartalan megtartása teszi szükségessé.

A rendőrség a lezárt területre való be- és kijutást az ott lakók, a nyilvános és közforgalmú intézmények, kereskedelmi és vendéglátóhelyek látogatói, azok alkalmazottai, a díszelőadás meghívottjai, valamint az Operaház alkalmazottai számára teszi csak lehetővé.

Ugyancsak lezárják ma reggel hét órától a szükséges ideig, de legkésőbb este 11-ig a Budapest, V. kerület Markó utca, Pesti alsó rakpart és Balassi Bálint utca közötti útszakaszt, a Kossuth-szobor körüli zöldterület Kossuth Lajos tér felöli járda vonalában a Néprajzi Múzeum főbejáratának lépcsője, a Vajkay utca, Szalay utca és Báthory utca közötti szakaszon, a Vécsey utcai mélygarázs lejáróját, a Nádor utca-Zoltán utcai kereszteződést, valamint a Rákóczi-szobor körüli zöldterületet a Kossuth téri metrókijáró és a Széchenyi rakpart közti szakasz által határolt területen.

Ma délelőtt 11.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb éjfélig lezárják a Budapest, V. kerület Kossuth Lajos tér 1-3. szám alatt az Országházhoz tartozó területet, a Rákóczi-szobor körüli zöldterületet, az azt körülvevő járda vonalában. A lezárt területet úgy alakítják ki, hogy az 1956-os emlékmű a koszorúzni, megemlékezni kívánó szervezetek, személyek számára megközelíthető legyen.

A Kossuth téri zászlófelvonást, valamint a Vértanúk terén a Nagy Imre szobornál történő ünnepi megemlékezés „a rendezvény helyszínére (kordonon belüli) belépésre nem jogosult személyek részére az ünnepség a Néprajzi Múzeum előtti kijelölt részről tekinthető meg. A Rendőrség az erre a területre történő bejutást ellenőrző-áteresztő pontokon keresztül biztosítja, melynek során technikai ellenőrzést alkalmaz”.

További útlezárásokra kell számítani a Budapest, II. kerület Szemlőhegyi útnak a Fajd utca és a Józsefhegyi út közötti szakaszán, a Szemlőhegyi út 40. és 48., illetőleg a Szemlőhegyi út 33/A és 37. számok közötti területen.

A rendőrség indoklása szerint az október 23-i állami ünnephez kötődően több demonstrációt, illetve rendezvényt tartanak, amelyek a miniszterelnöki rezidenciát is érintik. 
„Az elmúlt időszakok rendzavarási cselekményeire, utcai zavargásaira figyelemmel nem zárható ki, hogy a védett rezidencia környezetébe engedélyezett vagy spontán demonstrációk során, illetőleg azt követően nem alakulnak ki olyan magatartások, melyek jelentős kockázati tényezőt jelentenek a rezidencia és így a védett személy biztonságára” – olvasható a közleményben. „A védett személyek közül továbbra is a miniszterelnök úr a legveszélyeztetettebb” – magyarázzák az intézkedést, hozzátéve: ezt bizonyítják a neki, illetve családtagjainak címzett fenyegető és gyalázkodó postai küldemények, elektronikus üzenetek, illetve személyével kapcsolatos bejelentések.
A rendőrség minderre tekintettel elkerülhetetlennek tartja, hogy „a védett személyek biztonságát, a védett személyek munkahelyét, lakását, illetve tartózkodási helyét, valamint a biztosítás szempontjából elengedhetetlenül szükséges terület határait konkrétan meghatározzuk, amely garantálja a védett személy és hozzátartozói biztonságát”.

Az október 23-i forgalmi változásokról a nagy érdeklődés miatt a már megerősített létszámmal működő 107 és 112 hívószámok mellett a rendőrség további információs vonalakat is a lakosság rendelkezésére bocsát, így az alábbi ingyenesen hívható számokon is lehet tájékoztatást kérni:

06 (30) 500-4423
06 (30) 311-3946

A számok ma déltől este tízig, valamint holnap reggel és este tíz óta közötti időszakban hívhatók.

 

A többség összefogást szeretne

A legtöbben úgy gondolják, mind a jobb-, mind a baloldali szimpatizánsoknak ugyanolyan alapjuk van megünnepelni október 23-át - ez derül ki a Progresszív Intézet által megrendelt felmérésből, amely szerint a válaszadók 80 százaléka párthovatartozástól függetlenül azt szeretné, ha a pártok vezetői együtt ünnepelnének. A felmérésből az is kitűnik, hogy a megkérdezettek számára október 23. nem a legfontosabb nemzeti ünnep, azt csak a harmadik helyre sorolták. A válaszadók fele nem tartja természetesnek, hogy a politikusok egy nemzeti ünnep kapcsán megfogalmazzák aktuális gondolataikat,orientálják választóikat az ünnephez kapcsolódó kérdésekben. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.